Nutricionisti dali odgovor: Da li je sigurno jesti polupečena jaja s tečnim žumancem?

2
Radiosarajevo.ba
Nutricionisti dali odgovor: Da li je sigurno jesti polupečena jaja s tečnim žumancem?
FOTO: Screenshot / Facebook

Dok neki ne mogu pojesti jaje ako je imalo gnjecavo, drugima su najdraža meko kuhana jaja ili vrlo kratko pržena kajgana u koju rado umaču hljeb, ali znate li koliko je sigurno jesti žumanjak koji je skoro potpuno tekući? Prema nutricionistima, rizici postoje.

Kao što vjerojatno znate, jedan od najvećih rizika jedenja nedovoljno termički obrađenih jaja jest salmonela - bakterija koja može prouzročiti razne zdravstvene tegobe poput proljeva, groznice ili zimice, ali u nekim slučajevima i mnogo ozbiljnije simptome.

Salmonela je inače puno češća u sirovoj ili nedovoljno kuhanoj hrani, nego u termički dobro obrađenoj.

Zemljotres u Bosni i Hercegovini

Zemljotres u Bosni i Hercegovini

"Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da salmonelom može biti kontaminirana bilo koja namirnica životinjskog porijekla; poput jaja, peradi, govedine i ribe", kaže dijetetičarka Amanda Holtzer.

"Zato zaključuju da nijedan od tih proizvoda nije sigurno jesti sirov ili slabo obrađen."

Koliko dugo treba kuhati ili pržiti jaja?

Savjet postačima tokom ramazana: Je li dobro piti kafu za sehur?

Savjet postačima tokom ramazana: Je li dobro piti kafu za sehur?

"Jaja pržite najmanje dvije do tri minute", savjetuje Holtzer.

"Kad protresete tavu, bjelanjci se ne smiju tresti ni ostati želatinasti, a žumanjak uopće ne bi trebao drhtati ili, ako ga volite slabije pečenog, treba se lagano tresti, piše Večernji.hr.

"Što se tiče kuhanja; ako želite da jaje bude tvrdo kuhano, treba ga, otad voda uzavrije, kuhati 10 do 12 minuta, ovisno o veličini, dok je za meko kuhano dovoljno 5-7 minuta".

Ilustracija
Foto: Pixabay.com: Ilustracija

"Osim dobre termičke obrade, rizik od zaraze može spriječiti i pravilno skladištenje jaja", ističe dijetetičarka.

"Ako baš želite jesti tekući žumanjak, tvrdi, najbolje je kupiti pasterizirana jaja. To su jaja koja su prije pakiranja bila lagano zagrijana, na temperaturi koja je ubila sve opasne bakterije, a nije ih skuhala".

"Jaja s napuknutom ili slomljenom ljuskom treba odmah baciti", upozorava Holtzer.

Ko ne smije jesti tečni žumanjak?

Ove vrste cvijeća su najbolji izbor za balkon i vrt: Prelijepo izgledaju i imaju predivan miris

Ove vrste cvijeća su najbolji izbor za balkon i vrt: Prelijepo izgledaju i imaju predivan miris

Bez obzira na rizike, većina zdravih ljudi ne treba previše brinuti oko jedenja tekućih žumanjaka.

"Iako su više izloženi riziku zaraze, tekući su žumanjci obično sigurni za jelo", istakla je za Huff Post suosnivačica FWDfuela, dijetetičarka Kylene Bogden.

"Jedine osobe koje bi se trebale suzdržati od jedenja tekućih žumanjaka su trudnice, djeca mlađa od pet godina i osobe s kompromitiranim imunološkim sistemom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije