Novo istraživanje: Skoro polovina svih slučaja raka povezano sa ovim problemom

2
Radiosarajevo.ba
Novo istraživanje: Skoro polovina svih slučaja raka povezano sa ovim problemom
Foto: Arhiv / Pretilost/Ilustracija

Nova istraživanja su otkrila da je skoro polovina svih slučaja raka povezana s pretilošću.

Studija koja je obuhvatila više od četiri miliona odraslih osoba, praćenih decenijama, otkrila je da višak kilograma može podsticati razvoj više od 30 vrsta bolesti.

Stručnjaci su rekli da su ovi nalazi, koji će biti predstavljeni na Europskom kongresu o pretilosti u Veneciji, "revolucionarni", pokazujući da nas očekuje vremenska bomba.

Ambasador Marco Di Ruzza: 'Italija je tu u BiH - danas više nego juče, a manje nego sutra'

Ambasador Marco Di Ruzza: 'Italija je tu u BiH - danas više nego juče, a manje nego sutra'

Zdravstvene organizacije su pozvale ministre da reaguju na "zvono za uzbunu", s obzirom na to da se već procenjuje da pretilost godišnje košta zemlju skoro 100 milijardi funti (226 milijardi KM), uključujući 19 milijardi funti (43 milijarde KM) troškova NHS-a.

Victoria Atkins, ministrica zdravlja, rekla je da Vlada preduzima "snažne akcije" protiv pretilosti, s planom da ovog ljeta pokrene inicijativu za korišćenje aplikacija i tehnologije kako bi se promenili životni stilovi.

"Želim da svi možemo živeti duže, zdravije živote", rekla je ona. Studija koju je sprovela Lundskog univerziteta u Malmeu, Švedska, uključivala je 4,1 milion učesnika koji su praćeni oko 40 godina, uz blisko praćenje njihove težine i životnog stila.

Tokom perioda, identifikovano je 332.500 kancera. U 40 posto slučajeva, činilo se da postoji veza između viška kilograma i razvoja raka.

Prosječno se u Velikoj Britaniji godišnje dijagnostikuje 390.000 slučajeva raka, što znači da bi oko 150.000 njih moglo biti povezano s pretilošću.

Ukupno su istraživači identifikovali 32 vrste raka povezane s pretilošću.

Ove tri namirnice su najgori izvor šećera: Utiču na debljanje, trebali biste ih izbjegavati

Ove tri namirnice su najgori izvor šećera: Utiču na debljanje, trebali biste ih izbjegavati

Ranije, međunarodna istraživanja su identifikovala 13 vrsta raka koje su povezane s prekomjernom težinom ili pretilošću, uključujući rak debelog creva, dojke, materice i bubrega. Nova studija je otkrila da se povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) za pet poena čini da rizik od takvih karcinoma raste za 24 posto kod muškaraca i 12 posto kod žena.

Isto povećanje – dovoljno da nekoga odvede sa praga zdrave težine na prag pretilosti – povezano je sa 19 drugih karcinoma, pri čemu se rizik povećava za 17 posto kod muškaraca i 13 posto kod žena. Ti karcinomi uključuju zloćudni melanom, tumore želuca, karcinome tankog crijeva i hipofize, kao i vrste karcinoma glave i vrata, karcinom vulve i penisa.

Ukupno su istraživači proučavali 122 vrste i podvrste raka u studiji koja je pratila pacijente tokom 100 miliona godina praćenja.

"Nalazi ove studije imaju važne implikacije za javno zdravstvo. Uspostavljeni karcinomi povezani s pretilošću činili su 25 posto svih slučajeva raka u ovoj studiji, a taj se udio povećao na 40 posto kada su dodani potencijalno povezani karcinomi. Stoga bi značajan broj karcinoma mogao biti potencijalno spriječen održavanjem normalne težine", rekli su istraživači.

Prof. Jason Halford, predsjednik Evropskog udruženja za proučavanje pretilosti (EASO), rekao je: "Ovo je zaista snažna, velika analiza. Kao i uvijek, potrebna su dodatna istraživanja, ali otkriva ono što su mnogi koji proučavaju veze između raka i pretilosti sumnjali; da pretilost vjerovatno predstavlja faktor rizika za mnoge više vrste raka nego što smo imali dokaza prije."

Prof. Halford, šef Škole psihologije na Univerzitetu u Leedsu, optužio je političare za "jasan neuspjeh" u preduzimanju snažnih javnih mjera za sprečavanje pretilosti, dok su ograničene opcije liječenja, prenosi Telegraph.

"Ako ovo ne izaziva zabrinutost kod kreatora zdravstvenih politika, teško je vidjeti šta će", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije