Nova istraživanja otkrila: Ovo popularno voće može poboljšati raspoloženje u samo četiri dana

0
Radiosarajevo.ba
Nova istraživanja otkrila: Ovo popularno voće može poboljšati raspoloženje u samo četiri dana
Radiosarajevo.ba / Markale pijaca

Ne tretirano voće riznica je vitamina potrebnih čovjekovom organizmu. Da je njegova zdravstvena sveprisutnost očita, govori i poznata izreka o tome kako ‘jedna jabuka na dan tjera doktora van‘. To potvrđuje i nedavno istraživanje, objavljeno u British Journal of Nutrition koje je otkrilo da jedno egzotično voće može značajno poboljšati naše raspoloženje.

Novozelandski naučnici otkrili su da konzumacija kivija može poboljšati raspoloženje za samo četiri dana.

"Sjajno je znati da tek male promjene u prehrani, poput dodavanja kivija, mogu utjecati na to kako se osjećamo svaki dan", izjavila je koautorica studije, psihologinja Tamlin Conner.

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Tajna međusobne povezanosti ovog zelenog voća s raspoloženjem leži u vitaminu C koji je među ostalim benefitima, takozvani podizač energije i vitalnosti. Tu činjenicu je dodatno potvrdio eksperiment s prehranom proveden na 155 odraslih osoba s nedostatkom ovog vitamina.

Svaki dan tokom osam sedmica sudionici su dobivali placebo, dodatak vitamina C od 250 mg ili dva kivija, a zatim su zamoljeni da izvijeste o svojoj vitalnosti, raspoloženju, kvaliteti sna i tjelesnoj aktivnosti.

Jeste li znali? Ovo voće je odlično za očuvanje vida i imuniteta

Jeste li znali? Ovo voće je odlično za očuvanje vida i imuniteta

Istraživači su otkrili da su i skupina koja je uzimala vitamin C i oni koji su jeli kivi izvijestili o poboljšanom raspoloženju. Međutim, za razliku od onih koji su uzimali suplemente, skupina koja je jela kivi iskusila je vitalnost i poboljšanja raspoloženja u samo četiri dana s učinkom koji je dosegao vrhunac oko 14 do 16 dana.

"Naši su sudionici u početku imali relativno dobro mentalno zdravlje pa su imali malo prostora za poboljšanje, ali su ipak prijavili dobrobiti intervencija kivijem ili vitaminom C", rekao je glavni autor dr. Ben Fletcher.

Sudionicima je davana sorta SunGold koja je iznutra žuta, a ne zelena i navodno sadrži tri puta više vitamina C od narandži i jagoda. Stoga, naučnici su na temelju dobivenih rezultata zaključili kako ono što jedemo itekako može imati utjecaj na to kako se osjećamo. Hranjive tvari u prehrani važne su ne samo za fizičko zdravlje nego i mentalno, piše Živim

Ima i druge zdravstvene dobrobiti:

  • smanjuje rizik od hroničnih bolesti
  • poboljšava probavu
  • promiče zdravlje srca
  • poboljšava kvalitetu sna
  • dobar je za oči

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije