Nikad zaboravljeni recept: Evo kako da napravite najukusnije šnenokle
Vrijeme je za desert, a ovaj put vas vraćamo u djetinjstvo.
Stara receptura i neodoljivi kremasto okus nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci:
- litar mlijeka
- 4 jajeta
- 6 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 pune kašike brašna
Priprema:
1. Odvojiti žumanca od bjelanaca. Sipati mlijeko u šerpu sa debelim dnom i uključiti ringlu na srednju jačinu.
Meteorolozi u BiH se hitno oglasili i objavili narandžasto upozorenje: "Budite spremni!"
Idealan desert za goste i ukućane: Pripremite knedle sa sirom i prezlom
2. Dok se mlijeko grije, veoma čvrsto umutiti bjelanca. Koristiti prvo malu brzinu na mikseru, pa tek onda bržu, da bjelanca "ne spadnu". Taman dok mlijeko počne da struji, bjelanca će biti umućena.
3. Smanjiti jačinu ringle na najmanje i u mlijeko supenom kašikom ubacivati knedle od ulupanih bjelanaca. Kad počnu rasti, okrenuti ih da se skuhaju i s druge strane.
4. Gotove knedle rešetkastom kašikom vaditi iz šerpe i stavljati u posudu iz koje ćete služiti.
Brzo i jednostavno: Napravite sočni arapski kolač od griza i kokosa
5. Mlijeko skloniti sa vatre. Žumancima dodati šećer i vanilin šećer pa dobro umutiti, dok ne pobijele i počnu da pjene. Dodati dvije pune kašike brašna i prvo ih lagano umješati varjačom, pa tek onda mikserom, piše Coolinarika.com.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.