Nepisana pravila: Muči li i vas kad se koristi glatko, a kad oštro brašno
Iako ima i onih koji time ne razbijaju previše glavu, ponekad je doista važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio savršen.
U većini kolača i keksića tradicionalno se koristi pšenično brašno koje općenito dijelimo na glatko i oštro, a dobivaju se finim mljevenjem pšenice. Valja svakako napomenuti da su lišena većeg dijela vitamina i minerala, ali prednost im je što su idealna za pečenje.
Iako je vizualno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod.
Tako se recimo za razvučeno tijesto koje se koristi za pite i štrudle koristi glatko brašno, jednako kao i kod pripreme hljeba i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno idealno je za recimo kolače od dizanog tijesta, prhke kolače, pohanje…
Oštro brašno:
- kolači od dizanog tijesta
- Keksi
- Palačinke
- koristi se za prhke kolače
- biskviti
- kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)
- zgušnjavanje variva i umaka
Glatko brašno:
- Hljeb
- Peciva
- Savijače
- Krofne
- Tjestenine
- muffini
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.