Dilema / Nepisana pravila: Muči li i vas kad se koristi glatko, a kad oštro brašno

24. 12. 2018. u 08:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 18

Kad upotrijebiti oštro, a kad glatko brašno nije pitanje koje muči početnike u kuhinji, već i oni malo iskusniji ponekad se nađu u dilemi koje će koristiti u određenom jelu.

Iako ima i onih koji time ne razbijaju previše glavu, ponekad je doista važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio savršen.

U većini kolača i keksića tradicionalno se koristi pšenično brašno koje općenito dijelimo na glatko i oštro, a dobivaju se finim mljevenjem pšenice. Valja svakako napomenuti da su lišena većeg dijela vitamina i minerala, ali prednost im je što su idealna za pečenje.

Iako je vizualno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod.

Tako se recimo za razvučeno tijesto koje se koristi za pite i štrudle koristi glatko brašno, jednako kao i kod pripreme hljeba i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno idealno je za recimo kolače od dizanog tijesta, prhke kolače, pohanje…

Oštro brašno:

  • kolači od dizanog tijesta
  • Keksi
  • Palačinke
  • koristi se za prhke kolače
  • biskviti
  • kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)
  • zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno:

  • Hljeb
  • Peciva
  • Savijače
  • Krofne
  • Tjestenine
  • muffini

 

NEMA KOMENTARA