Nepečena sarajevska torta: Čokoladna magija kojoj je nemoguće odoljeti

2
Radiosarajevo.ba
Nepečena sarajevska torta: Čokoladna magija kojoj je nemoguće odoljeti
Foto: PrtScr / Sarajevska čokoladna torta

Nepečena sarajevska torta pravi je izbor za sve ljubitelje čokolade. 

U nastavku, evo detaljan recept kako je pripremiti: 

SASTOJCI

1 i po pakovanje rozen kora
1,5 l mlijeka
5 komada jaja
800 g šećera
12 kašika brašna

400 g kvalitetne čokolade za kuhanje
500 g mljevenih oraha
4 kesice vanilin šećera
1 limun-rendana kora

GLAZURA

100 g čokolade za kuhanje
1/2 šoljice mlijeka
1/2 šoljice sećera
1/2 margarina

Prvi korak

Umutiti bjelanca posebno sa 800 g šećera da se šećer razbije, ne mora mnogo čvrsto, dodati žumanca i još malo mutiti.

Drugi korak

U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provrije. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lijepo promješati da se sjedini.

Treći korak

Kad mlijeko provrije, skloniti sa vatre i kašikom umiješati masu od jaja i brašna, lijepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuhati gust krem uz neprestano mijesanje.

Četvrti korak

U vruć krem dodati 400 g kvalitetne gorke čokolade za kuhanje tipa Menaz ili slično, nikako kakao table, miješati da se lijepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno miješanje.

Peti korak

U ohlađen krem dodati 500 g mljevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna.

Šesti korak

Filovati korice tanko, koliko je potrebno da se premaže korica, redati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje.

Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.

Tortu možete čuvati na hladnoj terasi, biće još sočnija i ljepša nego u frižideru. Ili je ostavite par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frižider, taman će fino da omekšaju korice i biće sočnija, piše Praktična žena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije