Neodoljive cimet rolnice: Savršene za doručak, užinu ili brzi desert

0
Radiosarajevo.ba
Neodoljive cimet rolnice: Savršene za doručak, užinu ili brzi desert
FOTO: Pixabay / Ukusne cimet rolnice

Rolnice sa cimetom su postale pravi klasik zbog svoje jednostavne pripreme i intenzivnog okusa, koji ih čini jednim od najomiljenijih slatkih zalogajčića.

Ove cimet rolnice savršene su za doručak uz šolju toplog mlijeka ili kafe, a mogu poslužiti i kao ukusna užina ili brzi desert za neplanirane goste.

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 1 kesica suhog kvasca
  • pola kesice praška za pecivo
  • 60 g šećera
  • 30 g maslaca
  • 1/4 kašičice soli
  • 120 ml mlijeka

Za fil:

Donald Trump potpuno izgubio živce: Pogledajte šta je sad napisao o Taylor Swift

Donald Trump potpuno izgubio živce: Pogledajte šta je sad napisao o Taylor Swift

  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca
  • 20 g cimeta

Za preliv:

  • 60 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 5 kašika mlijeka

Priprema: 

Uključite rernu da se grije, na 200 stepeni. U činiju sipajte mlako mlijeko i vodu, pa dodajte kvasac, malo šećera i ostavite da kvasac krene da narasta. Zatim dodajte šećer, so, maslac, jaja i izmiješajte. Potom dodajte brašno i umijesite lijepo mekano tijesto. 

Sljedeći korak je da pripremite fil tako što ćete da otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte mu zatim šećer i cimet kako biste napravili preliv za cimet rolnice. Preliv za cimet rolnice premažite preko razvijenog tijesta. Urolajte tijesto.

Rolat isijecite na komade debljine oko 2 cm. Tepsiju za pečenje obložite pek papirom i redajte rolnice. Ostavite 15 minuta da malo narastu na toplom mjestu, a onda pecite oko 15 min na 200 stepeni. Zatim pravite preliv tako što otopite maslac i pomiješate sa prah šećerom i mlijekom. Nakon pečenja izvadite da se malo ohlade, pa kašikom sipajte preliv na svaku od njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije