Neodoljiva torta od pistacija, vanilije, malina i lješnjaka: Osvojit će vas već pri prvom zalogaju
Ako tražite tortu koja oduzima dah izgledom i okusom – na pravom ste mjestu. Ovaj recept je prava poslastica za sve koji vole savršenu ravnotežu između kremastog, osvježavajućeg i hrskavog.
Elegantna torta s pistacijama i malinama, nježnom vanilijom i bogatstvom lješnjaka nije samo ukusna, već i prava mala umjetnost na tanjiru. U svakom sloju krije se iznenađenje koje će vas osvojiti već pri prvom zalogaju.
Recept smo pronašli na portalu Gastro kutak i sigurni smo da će vam se svidjeti.
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
Sastojci
Kore (ispeći 4 ovakve)
4 kom. bjelanca
1 kom. žumanca
4 kašike šećera u prahu
1 kašika mljevenih pečenih lješnjaka
1 kašika mljevenog keksa
1 kašika gustin
1/2 kesice praška za pecivo
Žuti fil
12 kom. žumancaa
12 kašika šećer
2 kesice vanilinog šećera
800 ml mlijeka
7 kašika gustina
250 g aaslaca
100 g pečenih, sjeckanih, neslanih pistacija
Fil od malina
400 g malina
120 g šećera
200 ml vode
1 kesica pudinga od malina
Fil od pistacija
400 g pistacija krema
200 ml slatkog vrhnja
Kolač koji budi nostalgiju: Napravite orahnjaču po receptu naših nana
Priprema
Za kore
Umutite bjelanca u čvrst snijeg, postepeno dodajući šećer u prahu. Dodajte žumance i kratko umutite mikserom. Suhe sastojke (mljevene lješnjake, plazmu, gustin i prašak za pecivo) lagano umiješajte špatulom. Smjesu izlijte u kalup dimenzija 22×32 cm obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta, prilagođavajući vrijeme pečenja vašoj rerni. Ispecite ukupno četiri kore, koristeći ukupno 16 jaja (4 žumanjka za kore, preostalih 12 za fil).
Priprema žutog fila
Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte gustin i 100 ml mlijeka, dobro izmiješajte. Preostalih 700 ml mlijeka zagrijte do vrenja, zatim dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ohladite fil, a zatim dodajte umućeni maslac i sjeckane pistacije, dobro sjedinite.
Priprema fila od malina
Maline, šećer i 100 ml vode stavite u šerpu i zagrijte do vrenja. Kuhajte 3-4 minute na srednjoj temperaturi. Puding od malina pomiješajte sa preostalih 100 ml vode, dodajte u smjesu od malina i kuhajte još minut na laganoj vatri uz stalno miješanje. Ohladite fil.
Priprema fila od pistacija
Pistacija kremu sjedinite sa umućenom slatkom pavlakom, miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu.
Redoslijed slaganja: kora, žuti fil, fil od malina, fil od pistacija.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i filove, završavajući sa žutim filom na posljednjoj kori. Tortu ukrasite po želji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.