Kolač koji budi nostalgiju: Napravite orahnjaču po receptu naših nana
Kad pričamo o tradicionalnoj gastronomiji, orahnjača je sigurno jedna od najpoznatijih i najdražih poslastica iz ovih krajeva, a mi vam danas donosimo recept kojeg se ne bi posramila ni vaša nana.
Orahnjača i makovnjača su definitivno klasici na nedjeljnim ručkovima ili za vrijeme porodičnih okupljanja. Svaka porodica misli da ima najbolju recepturu, a ponekad se ona i pomno skriva - kako bi se prenosila s koljena na koljeno i ostala u porodici.
Donosimo vam recept za najfiniju mekanu orahnjaču koja će oduševiti svačije nepce.
Novi problemi u bh. privredi: Gigantima iz Zenice i Lukavca prijeti kolaps
Sastojci
- 35 grama svježeg kvasca
1 kašičica šećera
30 grama glatkog brašna
1.5 dl mlijeka
500 grama glatkog brašna
2 velika jaja
100 grama rastopljenog maslaca
1.2 dl mlijeka
40 grama šećera
1 kašičice naribane korice limuna
1 prstohvat soli
500 grama mljevenih oraha
200 grama šećera
2 šake grožđica
2 dl vrućeg mlijeka
1 kašičica ruma
1 kašičica naribane korice limuna
Ovaj desert može zamijeniti cijeli obrok: Jeste li probali slatke lazanje? Donosimo recept
Priprema
1. U lončić ubaci izmrvljeni kvasac, toplo mlijeko (1.5 dl), 1 kašičicu šećera i 30 g brašna pa sve pjenjačom dobro izmiješaj. Prekrij čistom krpom i pusti da se kvasac aktivira oko 15 min.
2. U veću zdjelu stavi ostalo brašno, sol, šećer i limunovu koricu pa sve dobro promiješaj kašičicom. Mlijeko ugrij, maslac rastopi, jaja u posebnoj zdjelici istuci. Kada se kvasac aktivirao, ubaci ga u brašno pa po redu dodaj sve tekuće sastojke: maslac, jaja i mlijeko. Sve dobro izradi mikserom sa spiralnim nastavcima. Pred kraj, kada se tijesto počelo odvajati od stijenki posude, prebaci ga na radnu plohu. Ako je jako ljepljivo dodaj još koju kašičicu brašna. Tijesto mora ostati masno, nemoj pretjerivati.
3. Formiraj glatku kuglu tijesta, vrati je u zdjelu u koju si stavila malo brašna i pokrij krpom. Neka se tijesto diže 1 sat dok se udvostruči. Samelji orahe, ugrij mlijeko do vrenja. U zdjelu s orasima dodaj sve navedene sastojke (grožđice, rum, šećer, naribanu koricu limuna) i sve prelij mlijekom te promiješaj da dobiješ jednoličnu smjesu.
4. Tijesto prebaci na pobrašnjenu radnu plohu. Podijeli ga na dva jednaka dijela. Svaki razvaljaj prema duljini lima za pečenje. Dodaj pola količine smjese za punjenje. Ravnomjerno rasporedi pazeći da smjesa bude raspoređena na svim krajevima, osim na gornjem kraju. Tamo završi stavljanje smjese 2 cm od ruba. Pažljivo zarolaj tijesto. Lijevi i desni kraj pažljivo utisni kako smjesa ne bi iscurila. Lim za pečenje premaži maslacem pa posipaj s malo brašna, a višak istresi. Pažljivo prebaci orahnjaču u lim tako da rub koji se preklapa bude okrenut dolje. Isto ponovi s drugom orahnjačom. Prekrij ih krpom i pusti još 15-ak minuta na toplom.
5. Zagrij pećnicu na 175°C. Nakon 15 minuta, orahnjače premaži razmućenim jajem pa ih stavi u pećnicu i peci 40-45 minuta. Nakon pečenja ih izvadi i pusti 20 minuta da se odmore prije posipanja šećerom u prahu i rezanja.
Savjet
Ključno je da se orahnjača prije posluživanja dobro ohladi, jer ako ju režeš vruću jako će se mrviti i bit će ju teško izrezati na lijepe ploške. Zato se malo strpi nakon pečenja te je tek nakon minimalno sat-dva posluži.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.