Neodoljiv i okus i miris: Kako napraviti idealan sutlijaš?
Sutlija ili sutlijaš je slatko jelo, tipično za područje Balkana i Turske.
Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi "süt" što na bosanskom jeziku znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer.
Naročito je dobra ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili naribana čokolada. U tom slučaju, djeca će je pojesti za tili čas.
Sastojci:
0,75 l mlijeka
2 šoljice riže
7 kašika šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kašičica vanilinog ekstrakta
2 kašike namjenskog brašna
1/2 šoljice vode
malo čokolade
prstohvat cimeta
malo šlaga
1/2 banane
Priprema:
Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi s dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilijin ekstrakt. Nakon što mlijeko provri, uspite rižu i miješajte, a kad proključa ponovo kuhajte oko pet minuta i povremeno miješajte.
U pola šoljice hladne vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.
Ako želite da vaša sutlija izgleda još interesantnije, koristite veliku rupičastu kašiku kojom inače vadite meso i povrće iz supe.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.