Nekoliko grešaka koji mnogi rade u kupatilu: Prečesto kupanje, pogrešni sapun...

0
Radiosarajevo.ba
Nekoliko grešaka koji mnogi rade u kupatilu: Prečesto kupanje, pogrešni sapun...
Foto: Pexels / Ilustracija

Nedavna nas je pandemija prisilila na intenzivnu higijenu, no sapuni i ostala slična sredstva pretjerano isušuju kožu, stoga treba znati šta i kada je previše.

Prečesto kupanje

Svakodnevno tuširanje može biti navika, ali osim ako ste prljavi ili znojni, možda se nećete morati kupati više od nekoliko puta sedmično. Pranje uklanja zdravu masnoću i bakterije s vaše kože, pa prečesto kupanje može uzrokovati suhu kožu, svrbež i omogućiti lošim bakterijama da uđu kroz ispucalu kožu.

Kada svoje tijelo izložite normalnoj prljavštini i bakterijama, to zapravo pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema. Osim toga, prečesto tuširanje troši vodu. Ipak, pobrinite se da često perete ruke.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Korištenje pogrešnog sapuna

Antibakterijski sapuni mogu ubiti previše bakterija, uključujući i dobre vrste. To može omogućiti prodor loših bakterija koje su otporne na antibiotike.

Jaki sapuni mogu isušiti vašu kožu, pa se držite blagih varijanti, po mogućnosti s dodatkom ulja, nježnih sredstava za čišćenje ili gelova za tuširanje s hidratizirajućim formulama. Ako imate ekcem ili osjetljivu kožu, mirisni sapuni mogu je iritirati, a umjesto toga koristite sapune bez mirisa.

Ova mjesta u kupatilu vam mogu ugroziti zdravlje, a mnogi ih zaborave očistiti

Ova mjesta u kupatilu vam mogu ugroziti zdravlje, a mnogi ih zaborave očistiti

Prljavi peškir

Vlažni peškiri su leglo bakterija, gljivica, plijesni i virusa. Prljavi peškir može uzrokovati gljivice na noktima, svrbež, atletsko stopalo i bradavice.

Kako biste to izbjegli, promijenite ili operite peškir barem jednom sedmično i pobrinite se da se osuši između dva korištenja. Objesite ga raširenog na šipku za peškire umjesto na kuku kako bi se brže osušio. Češće perite peškire kada ste bolesni i ako je u vašem domu vlažno, primjerice ljeti.

'Razbacivanje' toplom vodom

Dugo, vruće tuširanje je tako dobro, posebno zimi, ali vruća voda uklanja prirodna ulja te je dubinski isušuje. Zaštitite kožu tako da se ne tuširate predugo, dovoljno je 5 do 10 minuta. Ovo je osobito važno ako imate poremećaj kože poput ekcema ili psorijaze.

Prečesto pranje kose

Osim ako nemate masno tjeme, vjerojatno ne trebate prati kosu svaki dan. Ako imate kovrdžavu, grubu ili hemijski tretiranu kosu, kosu perite rjeđe kako ne bi postala previše suha.

Istraživanja otkrila: Ovaj predmet prljaviji je čak i od WC školjke

Istraživanja otkrila: Ovaj predmet prljaviji je čak i od WC školjke

Probajte produžiti vrijeme između pranja i vidite kakav je osjećaj. Čak i ako vježbate ili se znojite svaki dan, najbolje je držati se redovitog rasporeda pranja kose. Kako starite, ne morate se šamponirati tako često jer vaše tjeme stvara manje masti.

Ne stavljanje kreme odmah nakon kupanja

Losion, krema ili bilo koja hidratantna krema djeluje tako da zadržava vlagu u vašoj koži. Najbolje vrijeme za stavljanje je odmah nakon kupanja. Nanesite hidratantnu kremu na vlažnu kožu, kako bi pokupila vlagu te je još bolje sačuvala u vašem epidermisu.

Pametno korištenje sapuna

Ne trebaju svi dijelovi vašeg tijela sapun da bi se očistili. Ograničite sapun na pazuhe, prepone, stopala, ruke i lice, a za ostatak tijela koristite toplu vodu. To će pomoći da vaša koža ne postane previše suha, prenosi 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije