Ova mjesta u kupatilu vam mogu ugroziti zdravlje, a mnogi ih zaborave očistiti

0
Radiosarajevo.ba
Ova mjesta u kupatilu vam mogu ugroziti zdravlje, a mnogi ih zaborave očistiti
Foto: Pexels / Kupatilo

Temeljno čišćenje kupatila prilično je jednostavan posao ako ste napravili plan i pridržavate ga se. Mnogi, pak, to ne rade te izbjegavaju određena područja koja su prilično zahtjevna za čišćenje.

Mjesta u kupatilu koja se teško čiste obično su područje oko WC školjke, poklopci ventilacijskih otvora, unutrašnjost prostora za odlaganje stvari, uska područja dužinom staklenih vrata tuš kabine i poklopci odvoda.

Loše očišćeno kupatilo nije samo ružno i neugodno za korištenje, ono može biti i opasna za zdravlje, jer se bakterije razmnožavaju u vlažnom okruženju.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Zbog toga je vrlo važno dobro očistiti i dezinfikovati područja koja obično zanemarujete.

Kada pomislite na prljavo kupatilo, prvo što vam padne na pamet vjerovatno je WC šolja. Ona zaista može sadržavati mnogo bakterija, ali područje iza nje poprilično je izazovno za čišćenje jer se obično radi o vrlo uskom području, pa se vrlo često zanemaruje.

Ilustracija/Kupatilo

Čišćenje poklopca ventilacije

Možete ga temeljno očistiti usisavačem s nastavkom i mekom, upijajućom krpom, a nakon toga nanesite sredstvo na bazi izbjeljivača ili proizvod za dezinfekciju. Pri tome nemojte zaboraviti staviti odgovarajuću zaštitu za kožu i dobro prozračiti kupatilo.

Još jedno teško mjesto za čišćenje je poklopac otvora za zrak na kojem se obično skupljaju dlake, prašina i druge nečistoće. Srećom, njega treba temeljno očistiti jednom godišnje, a bilo bi poželjno da prašinu s njega svakih par dana uklonite krpom od mikrovlakana.

Očistite stakla na tuš kabini u par sekundi: Potreban vam je samo jedan sastojak

Očistite stakla na tuš kabini u par sekundi: Potreban vam je samo jedan sastojak

Dno i unutrašnji uglovi ormarića i ladica obično se zanemaruju pri čišćenju, a znaju biti poprilično prljavi jer boce proizvoda za kosu, britvice, gumice za kosu, ulja za njegu, losioni itd. često ostavljaju mrlje ispod i oko sebe.

Čišćenje poklopca odvoda

Najbolje bi bilo da te proizvode stavite u kartonske spremnike i posude. Kad dođe vrijeme za čišćenje ladica i ormarića, izvadite ih vani i ako su prljavi, zamijenite čistima, a namještaj samo prebrišete i dezinficirate.

Budući da su u mnogim domovima stalno izloženi vlazi i dnevnoj višekratnoj upotrebi, tuševi se mogu prilično zaprljati, a čišćenje staklenih vrata tuš kabine i prostora između mjesta na kojima se vrata otvaraju može biti noćna mora.

Otkrijte kako s jednostavnim kućnim proizvodima pobijediti crnu plijesan na silikonu

Otkrijte kako s jednostavnim kućnim proizvodima pobijediti crnu plijesan na silikonu

Tu se može nakupiti voda, kosa, komadići noktiju i sve vrste krupnog otpada, koji se vremenom može pretvoriti u plijesan i prljavštinu. Da biste očistili ovo područje, namočite ga octom i oribajte četkicom za zube.

Poklopci za odvode kade ili tuša također su zahtjevni za čišćenje jer se na njima mogu nakupiti dlake, prljava voda, ostaci sapuna i sl., a na tome se nakupljaju bakterije te se širi neugodan miris. Kako biste ih učinkovito očistili, izlijte šoljicu sode bikarbone u odvod te naknadno dodajte pola šoljice octa, javlja House Digest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije