Neizostavni dio iftarske sofre: Donosimo vam recept za najbolju topu

1
Radiosarajevo.ba
Neizostavni dio iftarske sofre: Donosimo vam recept za najbolju topu
Foto: Screenshot / Youtube / Topa

Topa je tradicionalno jelo koje potiče iz osmanske kuhinje, koje je danas posebno popularno u Bosni i Hercegovini i Turskoj.

Iako je neki jedu i tokom cijele godine, prava "pomama" za njom nastaje tokom mjeseca ramazana, kada postaje nezaobilazan dio svake iftarske sofre.

Priprema tope je izuzetno jednostavna i brza. Za svega nekoliko minuta, mliječni sastojci se topte na laganoj vatri dok se ne sjedine u glatku, kremastu smjesu. Ključ za savršen ukus leži u izboru i kvaliteti sireva koji se koriste, jer oni direktno utiču na bogatstvo okusa ovog jela.

Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli

Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli

Neki topu prave sa jajima, dok drugi više vole samo kombinaciju sireva. U oba slučaja, teško ćete joj odoliti. Topa će biti bolja ako se više što više vrsti sira ubaci u nju.

Sastojci

  • 2 kašike mladog sira
  • 1 kašika kajmaka
  • 1 kašika milerama
  • 1 kašika maslaca
  • vrhnje za kuhanje
  • aribanoi dimljeni sir (po želji)
  • sol
  • jaja (po želji)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije