Zasladite poslije iftara s najboljim hurmašicama: Tradicionalni recept u samo četiri koraka
Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica, porijeklom s Bliskog istoka, ali udomaćena i kod nas. Prave se 'obične' s orasima ili sa kokosom. Za ove s kokosom zamijenite dio brašna kokosovim brašnom.
Sastojci:
250gr maslaca
dvije kašike pavlake
dvije šoljice šećera
dvije šoljice ulja
35 kašika brašna
pola praška za pecivo
dvoje jaja
Agda
devet šoljica šećera
devet šoljica vode
Radnici ViK-a i subotom na terenu: U jednoj sarajevskoj ulici može doći do prekida vodosnabdijevanja
Priprema:
Maslac otopiti i dodati sve osim brašna. Dobro izmiksati pa dodati brašno i izraditi tijesto koje oblikujete u hurmašice. Hurmašice lagano prislonite na rupićastu stranu rendala tako da dobiju fine šare.
Tepsiju malo premazati maslacom i posuti laganim slojem brašna, pa poredati hurmašice. Rernu prethodno zagrijati na 220 stepeni Celzijusa i peći hurmašice dok blago ne porumene.
Skuhati agdu i zaliti pečene hurmašice. Agdu malo ohladiti pa tek onda zaliti hurmašice.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.