Ne može se kafa piti uvijek: Izbjegavajte je u toku ova dva sata

Radiosarajevo.ba
Ne može se kafa piti uvijek: Izbjegavajte je u toku ova dva sata
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kafa je omiljeni napitak za razbuđivanje, ali ako ga pijete u određeno vrijeme dana ne samo što vas kafa neće razbuditi već može i loše da djeluje na organizam.

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom svijeta, a obično se pije u jutarnjim satima. Većina zaposlenih ljudi koriste kofein za brzo razbuđivanje. Ali stručnjaci ističu da konzumiranje ovog napitka ujutru može da ima više štete nego koristi.

S obzirom na to da kofein pojačava pažnju i budnost, on ujedno povećava količinu hormona stresa (kortizola) u tijelu. Ipak, problem je u tome što nivo kortizola raste kada se probudimo, pa ako pijete kafu vi dodatno povećavate lučenje ovog hormona. Samim tim, ako pijete kafu dva sata nakon buđenja, možete da potaknete tijelo da postane imuno na kofein. Zbog toga bi trebalo da kafu pijete između 9.30 i 11.30, jer je u ovom periodu nivo kortizola nešto niži.

"Vaš nivo kortizola je najviši između pola sata i dva sata nakon buđenja. Tada je loše piti kafu jer kofein oponaša odgovor na stres i izaziva da kortizol još više skoči." objasnila je nutricionista Sara Bruer.

Kada je riječ o večernjim satima, preporuka stručnjaka je da ne pijete kafu poslije 17.30 sati da biste izbjegli probleme s nesanicom, piše Espreso.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije