Ne morate svako malo kupovati puter: Evo šta trebate uraditi da ostane duže svjež

0
Radiosarajevo.ba
Ne morate svako malo kupovati puter: Evo šta trebate uraditi da ostane duže svjež
FOTO: Pixabay / Maslac

Puter je neizostavan sastojak u kuhinji koji se brzo troši. Njegova svestranost u različitim kuhinjama čini ga ključnom komponentom u mnogim receptima. Ipak, još uvijek postoji rasprava o najboljem načinu za njegovo čuvanje, a odgovor možda neće biti onaj koji očekujete.

Ako je pravilno napravljen, puter se obično sastoji od 80 posto masti, 16 posto vode, dok ostatak čine sol i mliječne tvari. Iako je proizvodnja putera temeljna i zahtijeva samo jedan glavni sastojak, fizičke promjene koje se događaju tokom njegove proizvodnje prilično su složene, što znači da je potrebno pravilno skladištenje. Puter nastaje mućenjem vrhnja, čime se razbijaju masne membrane i potiče nakupljanje masti. Kasnije se dodaje sol za poboljšanje okusa i očuvanje. Međutim, zbog visokog udjela masti, puter će vremenom podlijegati oksidaciji lipida, što dovodi do žutljenja i pokvarljivosti. Ova hemijska reakcija događa se kada puter bude izložen zraku, svjetlu ili toplini.

Puter se često proizvodi od pasteriziranog vrhnja, što pomaže u produljenju njegova roka trajanja. Pasterizacija omogućava da puter ostane na sobnoj temperaturi neko vrijeme. Ako se odlučite ostaviti puter na sobnoj temperaturi, preporučuje se to radite samo kada ga trebate omekšati za pečenje ili namazivanje na tost. Ipak, važno je vratiti ga u frižider u roku od 48 sati kako bi se spriječilo kvarenje i uvijek ga držati pokrivenim.

Christian Schmidt i ambasadori EU razgovarali o prijetnjama ustavnom poretku BiH

Christian Schmidt i ambasadori EU razgovarali o prijetnjama ustavnom poretku BiH

Iako je frižider idealno mjesto za pohranu putera, čak i kad je ohlađen, puter može postati pokvaren s vremenom. Također može upiti razne mirise i okuse, što može učiniti njegov okus nepovoljnim ako se ne koristi brzo. Za produženo čuvanje, najbolje je odabrati određeno mjesto u frižideru namijenjeno za puter.

Za očuvanje kvalitete, puter je najbolje pohraniti na što hladnijem mjestu, po mogućnosti na stražnjem dijelu frižidera ili na samom dnu. Ta mjesta su obično najhladnija i osiguravaju da puter ostane svjež duže. Hladnija, stabilnija temperatura na dnu ili stražnjem dijelu frižidera pomaže očuvati svježinu hrane. Da biste osigurali optimalan okus i svježinu, preporučuje se zamjena putera svake dvije sedmice. Ako želite duže skladištenje, zamrzavanje je vrlo učinkovit način. Ovaj postupak može produžiti rok trajanja putera do četiri mjeseca. Stavite puter i mliječne proizvode na dno i stražnji dio frižidera, a gornje police rezervirajte za namirnice osjetljive na vlagu, poput bobičastog voća i začinskog bilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije