Ne ljuštite krompir: Profesionalci otkrivaju trik za najukusniji pire
Neki kuhari vjeruju da je ključ ukusnijeg pirea upravo u tome da se krompir ne ljušti prije kuhanja. Kora mu, naime, čuva aromu i sprječava upijanje viška vode.
Za savršen, vazdušast pire neophodna je brašnasta sorta krompira, malo putera i dobra presa. Osim sastojaka, važnu ulogu igra i način kuhanja – preporučuje se kuhanje u kori jer ona djeluje kao prirodna barijera, pa krompir ostane suhlji i lakše upija dodatke poput putera i mlijeka. Ako se krompir oljušti prije kuhanja, postoji rizik da će upiti previše vode i rezultirati vodenastim pireom bez prave teksture i ukusa.
Najbolji rezultat se postiže kada se krompir temeljno opere, stavi u hladnu vodu da bi se ravnomjerno skuhao, a nakon kuhanja ostavi da se ocijedi. Zatim se oljušti, propasira i obogati toplim mlijekom i obiljem putera. Toplo mlijeko pomaže boljoj povezanosti sastojaka, a puter doprinosi kremastoj strukturi i punijem ukusu.
Teško povrijeđena pješakinja u nesreći u Sarajevu: Za volanom Porschea bio policijski službenik
Po želji, jelu možete dodati i začine poput soli, bibera, rendanog muskatnog oraščića, bijelog luka u prahu ili svježih začinskih biljaka – za dodatnu aromu i sofisticiraniji ukus.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.