Ne bacajte ostatke, napravite preukusan desert: Oduševit će vas puding od jabuka i starog hljeba
Puding od hljeba s jabukama savršeno spaja jednostavnost i raskoš u obrok koji će obožavati cijela porodica. Topao, mirisan i raskošno kremast, ovaj desert od hljeba s jabukama savršeno se uklapa u hladnije dane i stvara onaj osjećaj ugode kojem svi težimo.
Više od deserta
Složenac od hljeba s jabukama nije samo desert – ovo je i zabavan doručak koji podsjeća na francuski tost, idealan za uživanje uz šolju kafe ili crnog čaja. Jednostavan za pripremu i dovoljno izdašan za cijelu porodicu ili veća okupljanja, ovaj recept biće tvoj omiljeni način za iskorištavanje starog hljeba i sočnih jabuka.
Priprema ovog deserta je jednostavna, ali nekoliko trikova može učiniti razliku između dobrog i savršenog deserta. Za početak, stari hljeb je najbolji za ovaj recept jer bolje upija slatku mješavinu mlijeka i jaja. Ako koristiš svjež hljeb, svakako ga prethodno tostiraj u rerni kako bi bio suv i spreman za upijanje. Također, prije nego što ih pomiješaš s mlijekom, dobro izmuti jaja. Ovaj korak osigurava da je smjesa ravnomjerno povezana, bez grudvica i neravnomjerne teksture.
Velika potraga u Sarajevu: Nestala Emina Oruč (14)
Priprema
Zagrij rernu na 175°C i premaži posudu za pečenje (23 x 33 cm) maslacem. Kockice hljeba rasporedi na pleh i tostiraj ih 10 minuta dok ne postanu lagano zlatne i hrskave. Ako koristiš stari hljeb koji je suh na dodir, ovaj korak možeš preskočiti. U srednjoj tavi pomiješaj narezane jabuke, svijetlosmeđi šećer, maslac, vaniliju, cimet i so. Kuhaj na srednjoj vatri uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju i šećer se otopi u gusti sirup, otprilike 5 minuta.
Makni s vatre i ostavi sa strane. U velikoj zdjeli umuti mlijeko, jaja i šećer dok smjesa ne postane glatka. U pripremljenu posudu za pečenje stavi kockice hljeba i prelij ih nadjevom od jabuka. Koristeći lopaticu ili veliku kašiku nježno promiješaj da se jabuke ravnomjerno rasporede među hljebom. Prelij smjesu mlijeka i jaja preko hljeba i jabuka.
Jednostavan recept za tortu: Ne treba je peći i nema brašna
Lagano pritisni hljeb lopaticom kako bi se tekućina dobro upila. Ostavi posudu s pudingom na sobnoj temperaturi 15 minuta prije pečenja. To osigurava da hljeb dobro upije tekućinu, što će rezultirati savršeno kremastom teksturom iznutra.
Peci puding u zagrijanoj rerni oko 40 minuta – dok gornji sloj ne postane zlatno smeđ, a sredina se ne stegne. Kada je gotov, čačkalica umetnuta u sredinu trebala bi izaći čista, piše Gastro.
SASTOJCI
stari hljeb 500 g
jabuka 3 kom
smeđi šećer 0,50 šoljice
maslac 4 kašike
ekstrakt vanilije 1 kašičica
cimet 1 kašičica
sol 0,25 kašičica
mlijeko 2,50 šoljice
jaje 4 kom
šećer 0,50 šoljice
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.