Grčki recept za ravani kolač: Najstarija i najpopularnija poslastica sa grizom i sirupom

0
Radiosarajevo.ba
Grčki recept za ravani kolač: Najstarija i najpopularnija poslastica sa grizom i sirupom
Foto: Printscreen / Ravani kolač

Ravani je kolač koji se pravi sa grizom i jogurtom, a onda preliva sirupom. Duga tradicija i spektakularan ukus su ga učinili popularnim.

Revani ili ravani u Grčkoj, i rabani u Turskoj je kolač koji se pravi od griza i jogurta, a onda se preliva sirupom sa ukusom citrusa. Na Bliskom istoku je poznat kao basbousa, a u Tunisu i Egiptu harisa ili harisa hloua.

Možete da ga ukrasite mljevenim bademima, citursom ili kokosom. U ovom konktetnom receptu se pravi od krem sira, ali ga lako možete zamijeniti jogurtom. 

Ilidža usvojila razvojni budžet težak 60 miliona maraka

Ilidža usvojila razvojni budžet težak 60 miliona maraka

Sastojci

  • 150 g brašna
  • 4 jajeta 
  • 200 g krem sira 
  • 200 g šećera u prahu 
  • 200 g griza 
  • 100 ml maslinovog ulja 
  • 10 g praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Za sirup:

700 ml vode
800 g šećer
kora od 1 pomorandže
1 kašika limunovog soka

Priprema

U šerpu sipajte vodu, šećer, koru pomorandže i limunov sok. Kuhajte dok ne proključa, a onda ostavite još 7 minuta na šporetu, pa sklonite. Krem sir umutite sa jajima i šećerom u prahu.

Dodajte maslinovo ulje, prosijano brašno sa praškom za pecivo, griz, vanilu i so. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudvica. Zatim sipajte u nauljenu tepsiju i poravnajte. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.

Ohlađeni sirup sipajte preko vrelog kolača. Isijecite i ukrasite korom od pomorandže. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije