Grčki recept za ravani kolač: Najstarija i najpopularnija poslastica sa grizom i sirupom

0
Radiosarajevo.ba
Grčki recept za ravani kolač: Najstarija i najpopularnija poslastica sa grizom i sirupom
Foto: Printscreen / Ravani kolač

Ravani je kolač koji se pravi sa grizom i jogurtom, a onda preliva sirupom. Duga tradicija i spektakularan ukus su ga učinili popularnim.

Revani ili ravani u Grčkoj, i rabani u Turskoj je kolač koji se pravi od griza i jogurta, a onda se preliva sirupom sa ukusom citrusa. Na Bliskom istoku je poznat kao basbousa, a u Tunisu i Egiptu harisa ili harisa hloua.

Možete da ga ukrasite mljevenim bademima, citursom ili kokosom. U ovom konktetnom receptu se pravi od krem sira, ali ga lako možete zamijeniti jogurtom. 

Miletić i Đonlagić o Domu naroda: 'Dodik više ne može ništa zaustaviti, tri su opcije pred nama'

Miletić i Đonlagić o Domu naroda: 'Dodik više ne može ništa zaustaviti, tri su opcije pred nama'

Sastojci

  • 150 g brašna
  • 4 jajeta 
  • 200 g krem sira 
  • 200 g šećera u prahu 
  • 200 g griza 
  • 100 ml maslinovog ulja 
  • 10 g praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Za sirup:

700 ml vode
800 g šećer
kora od 1 pomorandže
1 kašika limunovog soka

Priprema

U šerpu sipajte vodu, šećer, koru pomorandže i limunov sok. Kuhajte dok ne proključa, a onda ostavite još 7 minuta na šporetu, pa sklonite. Krem sir umutite sa jajima i šećerom u prahu.

Dodajte maslinovo ulje, prosijano brašno sa praškom za pecivo, griz, vanilu i so. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudvica. Zatim sipajte u nauljenu tepsiju i poravnajte. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.

Ohlađeni sirup sipajte preko vrelog kolača. Isijecite i ukrasite korom od pomorandže. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije