Grčki recept za ravani kolač: Najstarija i najpopularnija poslastica sa grizom i sirupom
Ravani je kolač koji se pravi sa grizom i jogurtom, a onda preliva sirupom. Duga tradicija i spektakularan ukus su ga učinili popularnim.
Revani ili ravani u Grčkoj, i rabani u Turskoj je kolač koji se pravi od griza i jogurta, a onda se preliva sirupom sa ukusom citrusa. Na Bliskom istoku je poznat kao basbousa, a u Tunisu i Egiptu harisa ili harisa hloua.
Možete da ga ukrasite mljevenim bademima, citursom ili kokosom. U ovom konktetnom receptu se pravi od krem sira, ali ga lako možete zamijeniti jogurtom.
Snijeg stvara probleme širom BiH: Obustavljen saobraćaj na sedam putnih pravaca
Sastojci
- 150 g brašna
- 4 jajeta
- 200 g krem sira
- 200 g šećera u prahu
- 200 g griza
- 100 ml maslinovog ulja
- 10 g praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za sirup:
700 ml vode
800 g šećer
kora od 1 pomorandže
1 kašika limunovog soka
Priprema
U šerpu sipajte vodu, šećer, koru pomorandže i limunov sok. Kuhajte dok ne proključa, a onda ostavite još 7 minuta na šporetu, pa sklonite. Krem sir umutite sa jajima i šećerom u prahu.
Dodajte maslinovo ulje, prosijano brašno sa praškom za pecivo, griz, vanilu i so. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudvica. Zatim sipajte u nauljenu tepsiju i poravnajte. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Ohlađeni sirup sipajte preko vrelog kolača. Isijecite i ukrasite korom od pomorandže.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.