Ne bacajte koru od jabuke: Može biti korisna za niz različitih namjena...

0
Radiosarajevo.ba
Ne bacajte koru od jabuke: Može biti korisna za niz različitih namjena...
Foto: Pexels / Jabuke / Ilustracija

Jedna od najstarijih upotreba kore jabuke odnosi se na mogućnost čišćenja i posvjetljivanja aluminijskih predmeta.

Imate li naviku guliti i baciti koru jabuke? Ako da, radite veliku grešku.

Naime, kore su vrlo korisne za hiljadu različitih namjena: ne samo za kućanske poslove, već i za smišljanje nekih zanimljivih recepata.

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Kore jabuke bogate su proteinima i vlaknima i mogu biti svojevrsni "as iz rukava" u domu.

Kore jabuke: kako očistiti aluminijske predmete

Jedna od najstarijih upotreba kore jabuke odnosi se na mogućnost čišćenja i posvjetljivanja aluminijskih predmeta. U lonac stavite kore od jabuka koje imate pri ruci zajedno s vodom; u ovom trenutku uronite posuđe ili općenito aluminijske predmete koje planiramo čistiti. Sve stavite na vrlo laganu vatru pustite da se grije pola sata. Na kraju cijelog postupka pustite da se posuđe osuši i primijetite kako je kiselina iz kore jabuke odradila svoje i sve se zasjajilo.

Sedam razloga zbog kojih svaki dan treba pojesti jabuku: Živci, srce, pluća...

Sedam razloga zbog kojih svaki dan treba pojesti jabuku: Živci, srce, pluća...

Kućni dezodorans

Još jedna posebna upotreba koju možemo iskoristiti od kore jabuke je ona koja se odnosi na mirise u domu. Bit će dovoljno, u ovom slučaju, osušiti nekoliko kora na suncu; nakon toga ih trebate staviti u platnenu vrećicu i dodati im cimet. Na taj način ćemo dobiti odličan kućni dezodorans, pogodan i za ormare i komode.

Sredstvo za čišćenje od kore jabuke

Jeste li ikada zamislili da možete napraviti deterdžent od kore jabuke? Ne šalimo se. Ako primijetite, mnogi proizvodi koje koristite za čišćenje doma i kupujete u supermarketu ili drugim trgovinama sadrže sirće. Među najčešće korištenim je jabukovo sirće. Ovo je proizvod koji ima antimikrobni učinak utvrđen naučnim istraživanjima i čak se bori protiv bakterija kao što su Escherichia coli i Candida. Da biste napravili ovo domaće sredstvo za čišćenje, jednostavno ćete morati pomiješati kore jabuke s malo šećera i vode.

Ilustracija - Jabuke
Foto: Pexels: Ilustracija - Jabuke

Na kraju postupka dobivenu tečnost procijedite i do tri četvrtine napunite hermetički zatvorenu teglu. Zatvorite papirnatim ubrusima i gumicom i spremite na prilično toplo mjesto, ali daleko od svjetlosti, najmanje tri sedmice. Ne zaboravite, međutim, promiješati ga svaki dan.

Bit će spreman taman kada se jasno osjeti prilično intenzivan miris sirćeta. Ne zaboravite da govorimo o proizvodu za dezinfekciju, odmašćivanje koji se čak može koristiti za uklanjanje kamenca i čišćenje uređaja kao što je rerna, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije