Starinska poslastica: Recept za kolač "na čaše" s jabukama, grizom i orasima
Ako ste se zaželjeli jednostavnih i ukusnih kolača kojima ćete se malo zasladiti uz šolju kafe ili čaja, ili za iftar, napravite ovaj starinski biskvit s jabukama, orasima i grizom.
Popularni recept "na čaše" garantira laganu i brzu pripremu za koju vam treba obična čaša od jogurta zapremnine 2 decilitra.
Rezultat je odličan kolač koji po želji možete nadopuniti čokoladnom glazurom ili premazom od pekmeza ili pak uživati u njemu bez ikakvih dodataka.
Nenad Marković objavio fotografiju i poručio: 'Ovo je Bosna'
Sastojci:
- 2 velika jaja
- 2 velike jabuke
- 1 čaša šećera
- 1 čaša oštrog brašna
- 2 čaše mljevenih oraha
- 1 čaša griza
- 1 čaša ulja
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Jabuke ogulite i naribajte. U jednoj posudi dobro promiješajte brašno, prašak za pecivo, griz i orahe.
U drugu posudu ubacite jaja i šećer pa miksajte oko pet minuta, sve dok smjesa ne postane gusta i svijetložuta.
Recept koji morate isprobati: Čoko-raj torta se sprema za 15 minuta i od samo četiri sastojka
Zatim malo po malo dodajte ulje miksajući na manjoj brzini. Dodajte mješavinu iz prve posude, sve dobro sjedinite i naposljetku umiješajte naribane jabuke.
Kalup za pečenje namažite masnoćom i pospite s malo oštrog brašna - ili stavite papir za pečenje.
Ulijte smjesu, lagano je rasporedite kuhačom ili špatulom. Pecite kolač u rerni prethodno zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni oko 30 minuta.
Kada se kolač odvoji od rubova kalupa, čačkalicom ili nožem provjerite je li pečen u sredini.
Ako na njima nema vlažnih ostataka smjese, izvadite kolač iz pećnice i pustite ga da se ohladi do kraja, piše Zadovoljna.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.