Mnogi ne jedu ovaj dio jabuke što je ogromna greška: Upravo on sadrži najviše vitamina i vlakana
Jabuka je jedna od omiljenih poslastica mnogih, a naučno je dokazano da njena kora sadrži najviše vitamina.
Zbog toga se preporučuje da jabuku nikako ne gulite, već da je jedete zajedno sa korom. Postoji nekoliko opravdanih razloga za to.
Većina vlakana je u kori
Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala "dobrim izvorom vlakana".
Objavljena nova velika prognoza za zimu: Meteorolozi otkrili koliko će snijega pasti u Europi
Za 3 dana izgubit ćete 4 kilograma: Ova dijeta je trenutno najpopularnija u svijetu
Puna je vitamina
Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 jedinica vitamina A. Bez kore ostaje sa samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 jedinicom vitamina A.
Ublažava probleme s disanjem
Jabuka vam pomaže da ublažite probleme sa disanje, ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke.
Dunja, kraljica jeseni: Sve blagodati mirisnog voća za naše zdravlje
Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka sedmično imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.
Kvercetin utiče i na pamćenje
Studija koja je sprovedena prije skoro dvije decenije, pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.
Održava vitku figuru
Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti, prenosi B92.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.