Naučno potvrđeno: Dobar san ključan za zdrav životni stil

0
Radiosarajevo.ba
Naučno potvrđeno: Dobar san ključan za zdrav životni stil
Foto: Pexels / Spavanje / Ilustracija

Ako zanemarujete dovoljno sna, nećete moći pravilno fokusirati svoju pažnju na stjecanje novih vještina i znanja. Dobar san ne samo da će smanjiti razinu stresa, već će i smanjiti rizik od raznih zdravstvenih problema.

Istraživanja sugeriraju da redovito spavanje od 8 sati nije samo luksuz, već ključan dio zdravog životnog stila. Nedostatak sna može ozbiljno narušiti mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje

Evo kako prioritetiziranje sna može pozitivno utjecati na vaš život:

Nestala dva brata koja su posjetila Balkan, u bunaru pronađena tijela: 'Bila su u fazi raspadanja'

Nestala dva brata koja su posjetila Balkan, u bunaru pronađena tijela: 'Bila su u fazi raspadanja'

  • Brže učenje novih stvari: Nedostatak sna može negativno utjecati na vašu sposobnost koncentracije i pamćenja novih informacija. Tokom sna, mozak obrađuje i integrira nove informacije, čineći vas spremnijima za usvajanje novih vještina, bilo da se radi o učenju ili bavljenju novim hobijima.
  • Povećana svjesnost: Redovan san poboljšava koncentraciju, fokus i sposobnost rješavanja problema. Jasno razmišljanje i brze odluke postaju lakši kada vaš um i tijelo dobiju potrebni odmor.
  • Kontrola težine: Istraživanja su pokazala da san utječe na proizvodnju hormona leptina, koji regulira osjećaj sitosti. Nedostatak sna može narušiti ovu ravnotežu i potaknuti želju za hranom, što može utjecati na kontrolu težine.
  • Poboljšanje zdravlja: Dovoljno sna ne samo da smanjuje razinu stresa, već i smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i kolesterola. Nedostatak sna može doprinijeti raznim problemima povezanim sa srcem.
  • Brži oporavak od prehlade: San igra ključnu ulogu u poticanju imunološkog sistema. Kada spavamo, tijelo ulazi u stanje mirovanja koje pomaže u učinkovitijoj borbi protiv bakterija, ubrzavajući proces ozdravljenja tokom bolesti.

Dakle, prioritetiziranje sna ne samo da poboljšava vašu svakodnevicu već i pridonosi dugoročnom očuvanju vašeg zdravlja, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije