Naučnici zaključili: 'Kombinacija ova dva pića mogla bi imati razoran uticaj na mozak'

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici zaključili: 'Kombinacija ova dva pića mogla bi imati razoran uticaj na mozak'
Foto: Pexels / Piće

Istraživanja provedena na štakorima pokazuju kako kombinacija energetskih pića i alkohola može uzrokovati dugoročne probleme s kognitivnim funkcijama, što dodatno naglašava zabrinutost zbog navika konzumacije kod mladih odraslih osoba.

Tim naučnika sa Univerziteta Cagliari i Univerziteta Catania u Italiji proučavao je učinke alkohola, energetskih pića i njihove kombinacije na skupine adolescentnih muških štakora.

Kroz različite standardne eksperimente, uključujući skeniranje mozga i bihevioralne testove, istraživači su procjenjivali kognitivne funkcije do 53 dana nakon konzumacije.

UŽIVO | Uspostavljena putna komunikacija između Mostara i Jablanice. Evo za koga

UŽIVO | Uspostavljena putna komunikacija između Mostara i Jablanice. Evo za koga

Rezultati su otkrili da su životinje koje su konzumirale mješavinu alkohola i energetskih pića pokazale trajne promjene u sposobnosti učenja i pamćenja, kao i promjene u hipokampusu, dijelu mozga odgovornom za ove funkcije.

"Zna se vrlo malo o tome može li kombinovana konzumacija ovih pića tokom adolescencije imati dugoročne učinke na srednji živčani sistem, što otvara pitanje rizika ove navike na sazrijevanje mozga", navode istraživači u svojem radu.

Limenka

Vrlo popularna kombinacija

I alkohol i energetska pića popularni su među mladima iz različitih razloga – od noćnih zabava do kasnonoćnih učenja – a implikacije ove studije ukazuju na to da ove navike mogu uzrokovati dugotrajnu štetu.

Posebno je zabrinjavajuće što bi mogla biti pogođena plastičnost hipokampusa, narušavajući sposobnost mozga da se prilagođava i mijenja kao odgovor na nove informacije i zahtjeve. To je ključno za normalno funkcionisanje mozga.

Iako su štakori koji su konzumirali alkohol i energetska pića na početku pokazivali poboljšanje u određenim metrikama mozga i funkcijama, uključujući porast proteina koji potiče rast neurona, ti benefiti nisu trajali, te je tokom vremena došlo do pada moždanih sposobnosti u odrasloj dobi.

Ilustracija

"Naši rezultati pokazuju da konzumacija alkohola pomiješanog s energetskim pićima tokom periadolescentnog razdoblja proizvodi adaptivne promjene u hipokampusu na elektrofiziološkoj i molekularnom nivou, povezane s bihevioralnim promjenama, koje su već uočljive tokom adolescencije i traju u odrasloj dobi", navode istraživači.

Nije najbolja ideja

Iako ovi rezultati još uvijek trebaju biti potvrđeni u studijama na ljudima, a postoje i vjerovatne razlike između spolova zbog hormonskih interakcija koje nisu istražene, njihovi nalazi sugerišu da su zdravstvene zabrinutosti vezane uz energetska pića opravdane. Alkohol sam po sebi ima mnogo zdravstvenih implikacija, a zdravorazumski je zaključak da kombinacija s energetskim pićima nije najbolja ideja.

Nivo pića koja je davana mladim štakorima bila je ekvivalentna opijanju, ponašanju koje se čini sve češćim među mladim ljudima. Sada istraživači žele vidjeti daljnje studije o mogućim posljedicama.

"Analiza cjelokupnog skupa podataka snažno sugeriše da miješanje alkohola i energetskih pića tokom adolescencije može imati posljedice koje nisu nužno zbroj onih opaženih kod etanola ili energetskih pića samih te trajno utječe na plastičnost hipokampusa," zaključuju istraživači, piše Science Alert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije