Naučnici otkrili: Ovo poboljšava rad mozga kod starijih od 60 godina za samo 12 sedmica

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili: Ovo poboljšava rad mozga kod starijih od 60 godina za samo 12 sedmica
Foto: Pexels / Ilustracija

Uzimanje dnevnog dodatka vlaknima može poboljšati funkciju mozga kod osoba starijih od 60 godina za samo 12 sedmica, pokazalo je istraživanje.

Te bi tablete mogle poboljšati performanse u testovima pamćenja povezanim s ranim znakovima Alzheimerove bolesti, tvrde istraživači s King‘s Collegea u Londonu. Dr. Mary Ni Lochlainn rekla je da je uzbuđena što se ovakve promjene vide u samo 12 sedmica.

"Ovo daje veliku mogućnost za poboljšanje zdravlja mozga i pamćenja kod populacije koja stari. Otkrivanje tajni povezanosti crijeva i mozga moglo bi ponuditi nove pristupe za zdraviji i duži život", dodala je.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications, a testirala je dva suplementa biljnih vlakana, inulin i FOS, koji pomažu zdravim bakterijama da rastu u crijevima. Istraživanje je provedeno na 36 pari blizanaca: polovici su dane te tablete, a ostalima placebo.

Oni koji su uzimali tablete bili su bolji u testu učenja, ranom pokazatelju Alzheimerove bolesti, kao i u testovima vremena reakcije i brzine obrade.

Profesorica Claire Steves je rekla da bi te tablete, koje nisu skupe i dostupne su u slobodnoj prodaji, mogle biti korisne širokoj skupini ljudi, prenosi Daily mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije