Zastrašujuće upozorenje nakon smrti muškarca: 'Ne pretjerujte s ovim vitaminom'

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće upozorenje nakon smrti muškarca: 'Ne pretjerujte s ovim vitaminom'
Foto: Pexels / Vitamin D / Ilustracija

Upozorenje je nedavno izdato nakon tragičnog slučaja smrti 89-godišnjeg Davida Mitchenera, koji je preminuo prošle godine zbog prekomjerne konzumacije vitamina D.

Mrtvozornik je izdao urgentno upozorenje proizvođačima dodataka nakon što je obdukcija otkrila da je Mitchener patio od hiperkalcemije, uzrokovanom visokim nivoom kalcijuma u krvi, što je rezultat uzimanja prevelike količine vitamina D.

Penzionisani biznismen primljen je u bolnicu u maju 2023. godine, a testovi su pokazali da je nivo vitamina D u njegovom organizmu dosegnuo izuzetno visokih 380, što je znatno premašilo preporučene vrijednosti.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Mrtvozornik Surreyja Jonathan Stevens istakao je da suplementi koje je Mitchener konzumirao devet mjeseci prije smrti nisu imali odgovarajuće smjernice, a na pakiranju nisu bila jasno istaknuta upozorenja o mogućim rizicima ili nuspojavama.

Pomoćnik mrtvozornika pozvao je na hitno djelovanje u regulaciji označavanja hrane i dodataka, naglašavajući "veoma ozbiljne rizike" po zdravlje kada se suplementi uzimaju u prekomjernim količinama.

Ovo su četiri stvari koje djeca nasljeđuju isključivo od majke

Ovo su četiri stvari koje djeca nasljeđuju isključivo od majke

Izrazio je zabrinutost zbog nedostatka upozorenja na pakiranjima, ističući da trenutni zahtjevi za označavanje hrane ne zahtijevaju detaljne informacije o potencijalnim rizicima.

Nakon ovog slučaja, upućen je apel Agenciji za standarde hrane i Ministarstvu zdravlja i socijalne skrbi kako bi se poduzele preventivne mjere i spriječile buduće smrti uzrokovane prekomjernim unosom vitamina D. Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi izrazilo je sućut porodici Mitchenera i obećalo detaljno razmotriti nalaze mrtvozornika, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije