Naučite nešto novo: Četiri mame podijelile priču o iskustvima i greškama koje su ranije radile

0
Radiosarajevo.ba
Naučite nešto novo: Četiri mame podijelile priču o iskustvima i greškama koje su ranije radile
Foto: Printscreen / TikTok / Majke dale savjete

Svi radimo greške. Ali razlika je u tom naučimo li nešto iz njih ili ne.

A možemo naučiti i iz tuđih grešaka, ako smo dovoljno mudri i ako imamo priliku. Pa, evo prilike!

Ni jedan roditelj nije savršen. U to se kladimo u bilo kojem trenutku i iza tog stojimo.

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Dok pokušavaš na pravi put izvesti to biće koje si donijela/donio na svijet, jednostavno moraš raditi greške. Jer ne dolaze baš s uputama, zar ne? A kad uputa nema, greške su neminovne.

Posebno zato što je sve dosta proizvoljno i posljedice se ne vide odmah. Ali isto tako, posljedice može najbolje vidjeti taj isti roditelj – puno kasnije.

Zato su četiri mame, od kojih su sve starije od 40 godina, iskoristile svoje dugogodišnje roditeljsko iskustvo i "na stol istresle" sve one pogreške koje su usput napravile, kako bi dale priliku drugim roditeljima – da nauče na njihovim pogreškama.

Ove su četiri mame, koje već neko vrijeme vode svoj TikTok račun @4friendsover40, odlučile podijeliti svaka svoju najveću grešku koju su napravile u odgoju djece i zbog kojih žale.

Majčinstvo je spasilo iz ponora: Slavna Hurem pokazala kako uživa sa svojim djevojčicama

Majčinstvo je spasilo iz ponora: Slavna Hurem pokazala kako uživa sa svojim djevojčicama

Prva koja je svoju najveću grešku prepričala 48-godišnja mama Erin, koja je ispričala kako je od svoje djece napravila potpuno nesposobne mlade ljude – zato što je previše tog radila za njih. Iako je ona bila vrlo samostalno dijete, od svoje je djece napravila potpuno suprotno.

"Imala sam sreću da sam mogla raditi od kuće kad su moja djeca bila mala," ispričala je ova mama, pa pojasnila: "Popodne sam ih pokupila iz škole i radila sve za njih, pa zato sad nisu baš sposobni ništa napraviti sami," priznala je. Ispričala je kako bi mama njoj rekla da preprži meso za tacose dok ona ne dođe kući, a misli da njen sin uopće ne bi znao o čemu govori kad bi mu to rekla.

Nakon nje, 50-godišnja Terryl, priznala je da joj je žao što je gubila strpljenje dok su njena djeca bila mala u trenucima kada im je vjerovatno trebalo jednostavno više pažnje i strpljenja.

"Sjećam se kada je moja kći imala fotografisanje u školi. Bila je u prvom razredu i bila je zabrinuta zbog toga. Ta djeca brinu zbog malih stvari, zar ne? A ja sam samo rekla: "Ulazi u auto! Pokvarit ćeš frizuru! Trebala bi, kao, izgledati savršeno!" A nije trebala", kaže ona.

Kim Kardashian iskreno o majčinstvu: 'To je pravo ludilo, haos'

Kim Kardashian iskreno o majčinstvu: 'To je pravo ludilo, haos'

Priznala je da sad shvata kako to pogoršava sve i uzrokuje puno stresa i frustracije za sve, a to nikom ne treba.

Sarah (48), koja je govorila nakon nje, složila se s ovom teorijom o više nježnosti za anksioznu, zabrinutu djecu. "Moja najstarija je uvijek nekako zabrinuta, vrlo tiha, vrlo rezervisana. Svaki put kad neko nešto pita, to mogu biti baka i djed, to može biti na roditeljskom sastanku, nešto poput: "Oh, koji ti je omiljeni obrok?", ona zastane i odvoji vrijeme da odgovori jer bila je zamišljena, jer se srami, a ja bih uskočila i pokušala joj spasiti dan," objašnjava Sarah.

Iako se na prvu ne čini kao posebno velika greška, Sarah sad zna da je pogriješila stalnim priskakanjem u pomoć. Priznaje da bi uskočila prije nego što joj je kći stigla odgovoriti jer joj je bilo neugodno zbog tišine koja bi nastala.

Ćerka bi joj uvijek poslije rekla "Mama, znam pričati." Posljednje je mama bila najiskusnija u skupini, 57-godišnja Jenn, a s njenom se pogreškom mogu mnogi poistovjetiti — žali što je pomagala djeci da zaspu. "Legla bih s njom navečer da joj pročitam knjigu ili samo da razgovaramo, a sada mi se čini da ne može zaspati bez mene", kaže Jenn.

@4friendsover40

✅ We’ve made mistakes, and done some things right! We will share! #parentingmistakes #momadvice #adviceforgirls #adviceformoms #4friendsover40 #forallgirls #forourdaughters #genxmoms

♬ original sound - @4friendsover40

I druge su mame bile "krive" za istu stvar. "Sad me to na neki način veže uz nju u vrijeme kad želim ići raditi nešto drugo, gledati TV sa svojim mužem ili bilo što. A ona kaže: "Hoćeš li mi izmasirati leđa? Hoćeš li me počešati po glavi?", Jenn priznaje.

U komentarima na ovaj video javili su se pratitelji koji su govorili da su takve greške imale veliki uticaj na njih dok su odrasli. Jedan je rekao: "Moji su roditelji učinili sve za mog malog brata, ali ja sam morao sam raditi stvari i to se drastično vidi u našim životima danas", piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije