Napravite ručak za samo 3 KM: Preukusno jelo, a potrebna su samo 3 sastojka
Španska jela su poznata po ukusnim i dostupnim namirnicama i jednostavnoj pripremi. Jedno od takvih je tradicionalna španska tortilja od krompira.
Za nju su vam potrebne tri neizostavne namirnice koje svako domaćinstvo ima.
To su jaja, krompir i luk, a ako mislite da se od ovoga ne može napraviti savršen ručak od kojeg polaze voda na usta varate se.
Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu
Ovaj recept za tradicionalnu špansku tortilju priprema se veoma lako i brzo, a što je najbitnije od svega, maksimalno štedi kućni budžet.
Sastojci:
4 srednja krompira
1 veća glavica luka
4 jaja
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
Krompir ogulite i isijecite na tanje kockice, a luk na tanke trakice.
U tavu ugrijte maslinovo ulje da pokrije cijelo dno i ubacite luk i krompir, te sve zajedno dobro prodinstajte da se krompir zapeče, a luk potamni.
Jaja razbijte u veću posudu i umutite ih za kajganu, dodajte krompir i luk (procijedite višak ulja u šoljicu) i sve zajedno izmiješajte.
Ponovno zagrijte tavu i dodajte ulje u kojem se pržio krompir, kada se zagrije, ubacite mješavinu krompira, luka i jaja.
Ostavite u tavi na laganijoj vatri, bez miješanja da se dno zapeče.
Tavu prekrijte tanjirom, pa okrenite tavu da tortilja ostane na tanjiru, te je potom vratite u tavu (da sklizne s tanjira) kako bi zapekli i drugu stranu.
Kada se i druga strana zapeče, tortilja je gotova.
Ponovno poklopite tavu tanjirom te okrenite da tortilja ostane kao torta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.