Napravite jedinstveni Stollen po receptu Jamieja Olivera

Radiosarajevo.ba
Napravite jedinstveni Stollen po receptu Jamieja Olivera
Screenshot / Stollen

Ovaj tradicionalni njemački voćni kruh/hljeb koji se priprema za Božić danas se pravi gotovo svugdje u svijetu.

U njemačkom gradu Dresdenu postoji čak i festival posvećen njemu u čast! Mi vam donosimo recept poznatoga chefa Jamieja Olivera kako bi ih ovih blagdana probali i vi.

Ako vam se neki od sastojaka za punjenje ne sviđa, izbacite ga i umetnite drugi i tako napravite svoj, jedinstveni Stollen, a osim što u njemu možete uživati sa ukućanima, možete ga i zamotati u celofan i pokloniti nekome!

Sastojci:

275 g oštrog brašna
225 g marcipana
125 ml mlijeka (plus malo mlijeka za izradu tijesta)
100 g sušenih datula i grožđica
50 g sušenih višanja
50 g maslaca,
40 g kandiranih korica agruma (narandže, limuna)
25 g sušenih brusnica
25 g šećera
25 g badema
25 g pistacija
7 g suhog aktivnog kvasca
2 kašike brandyja ili ruma
1 narandža
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanilije

1/2 kašičica miješanih božićnih začina
1/4 kašičice kardamoma
Ulje - za podmazivanje
Mljeveni šećer za posipavanje

Priprema:

Sitno nasjeckajte kandirane korice i višnje i naribajte narandžinu koricu. Sušeno voće pomiješajte s narandžinom koricom i polijte sokom ocijeđene narandže; prebacite sve u tavu i polijte rumom/brandyjem te zakuhajte.

Ostavite na 1 - 2 sata da se tekućina upije u voće. U posudi zagrijte malo mlijeka i maknite s vatre; dodajte suhi kvasac i šećer, dobro izmiješajte i ostavite 5 - 10 minuta da kvasac počne djelovati (dok se ne pojavi čvrsta pjenica na vrhu)

Pomiješajte brašno, začine, 1/2 kašičica soli i kvasac. U posudi za miksanje pomiješajte maslac, jaje i vaniliju i dobro izmiksajte. Stavite na mikser miješalice za tijesto, pomiješajte brašno i maslac i izmiksajte dok tijesto nije homogeno i elastično. Ostavite tijesto na toplom prekriveno plastičnom folijom

Nasjeckajte bademe i pistacije na krupnije komade (bademe možete zamijeniti i lješnjacima)

Iz voća koje se namočilo u tekućini, izlijte otprilike pola tekućine, a ostatak prebacite sa sušenim voćem u tijesto i izmiksajte. Prebacite tijesto na pobrašnjenu dasku i rukom ga mijesite otprilike minutu; oblikuj tijesto u ovalni oblik, otprilike 25 cm dužine. Po želji, možete staviti marcipan u sredinu tijesta; premažite dio tijesta oko marcipana mlijekom i dobro pritisnite tijesto da sav marcipan bude pokriven. Prebacite tijesto na papir za pečenje (u posudu za pečenje) i ostavite 45 minuta do sat vremena da se diže (dok ne udvostruči veličinu) pokriveno plastičnom folijom. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Pecite 30 minuta, dok ne postane svijetlozlatno. Pričekajte da se ohladi i posipajte cijeli kolač mljevenim šećerom.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije