Napa vam je užasno prljava i masna? Uz ovaj trik će zablistati za samo deset minuta

0
Radiosarajevo.ba
Napa vam je užasno prljava i masna? Uz ovaj trik će zablistati za samo deset minuta
Foto: Pexels / Kuhinja

Imate li u kuhinji napu koju pod hitno treba očistiti koliko je prljava i masna? Ako je vaš odgovor potvrdan, imamo za vas super savjet.

"Nisam čistila filter nape otkad imam novu kuhinju. Međutim, dok sam kuhala, bila sam itekako svjesna da stvari ne funkcioniraju kako bi trebale. Izvedba nape i njena funkcionalnost kao da se smanjila za pola i više je zapravo nije imalo ni smisla paliti", ispričala je jedna žena na društvenim mrežama.

Dodala je da joj je jasno da je sve to zbog ljepljive masnoće i prljavštine na napi. Oni doslovno djeluju kao ljepilo i time značajno ograničavaju njenu punu funkcionalnost.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

"Nisam znala kako dobro očlstiti napu, a kad sam to spomenula prijateljici, predložila je jednostavno rješenje. Čišćenje filtera na ovaj način ne zahtijeva puno vremena i truda. Rezultat? Filter je savršeno čist i opet 100 posto funkcionalan", otkrila je i dodala da ta ovu akciju trebate posudu za pečenje, tabletu za mašinu za suđe, kipuću vodu i staru četkicu za zube.

Postupak

Skinite filter s nape. Stavite u posudu za pečenje hrane. Uzmite jednu tabletu za mašini za suđe. Stavite je na filter i zatim zalijte vrućom vodom. Nakon toga uzmite staru četkicu za zube i njome pomičite tabletu po površini rešetke. Tableta se brže otapa i ujedno čisti površinu pred vašim očima. Nakon što se tableta potpuno otopi, ostavite rešetku u otopini.

Deset minuta bit će dovoljno da tableta riješi sve preostale nečistoće. Tokom tih deset minuta nekoliko puta okrenite filter. Važno je da otopina dopre do svih problematičnih područja i da se preostala mast potpuno otopi.

Posuđe ne biste smjeli brisati papirnatim ubrusima: Novo istraživanje otkriva razloge

Posuđe ne biste smjeli brisati papirnatim ubrusima: Novo istraživanje otkriva razloge

Zatim samo uklonite filter s lima i isperite ga pod tekućom vodom. Filter će biti kao nov - promjena se vidi već na prvi pogled, a ono što je još važnije - radit će opet na 100 posto, prenosi Jednaistina.

"Da, i obično ubijem dvije muhe jednim udarcem: očistim filter i istovremeno savršeno operem lim za pečenje", zaključila je ista žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije