Naočale i maska: Odlični savjeti kako da stakla ne zamagle

Radiosarajevo.ba
Naočale i maska: Odlični savjeti kako da stakla ne zamagle
Foto: EPA-EFE / Problemi osoba koje nose naočale

Zaštitna maska za lice ovih je dana neophodna. 

Njeno nošenje obavezno je na ulicama cijele Bosne i Hercegovine, a sve kako se bi ljudi što više zaštitili od zaraze.

S obzirom na to da ih je prilično teško naći i kupiti, mnogi koriste alternative poput platnenih ili pamučnih maski, no kakav god bio materijal, oni koji nose naočale nailaze na dodatne probleme.

Naime, kada topli dah dospije do hladne površine stakla, naočale se zamagle, a ekipa s Men's Health donosi dva odlična trika kako da to zaustavite.

1. Koristite maramicu

Tokijska policija savjetuje da maramicu savijemo i ubacimo s gornje unutrašnje strane maske. Ovo stvara dodatni upijajući sloj između vašeg nosa, koji stvara vlagu, i vaših naočala na kojima se prikazuje svaki vaš dah. Policija sigerira i da se savije gornja četvrtina maske prema unutra, za dodatni sloj zaštite.

2. Ostavite sapuna na naočalama

Tekst u žurnalu Kraljevskog koledža engleskih hirurga preporuča da operemo naočale vodom i sapunom - ali da ih ne isperemo do kraja. Najbolje je pustiti ih da se same osuše, no tekst navodi da se mogu lagano osušiti maramicom. Sapun, navodno, ostavlja zaštitni sloj koji smanjuje površinsku napetost molekula. Plivači ovo stalno koriste - oni stave malo šampona za bebe u unutrašnjost naočala da iste ne zamagle. Vi ćete vjerovatno morati malo eksperimentirati prije nego što pronađete sapun koji vama i vašim naočalama najbolje odgovara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije