Namirnice za dobru i zdravu probavu

Radiosarajevo.ba
Namirnice za dobru i zdravu probavu
Foto: Ilustracija / Voće i povrće
Osnovna funkcija probavnog sistema je eliminacija toksičnih materija iz organizma. Na njegov rad najviše utječe hrana koju unosimo u organizam.

Uslijed nepravilne ishrane, dolazi do poremećaja rada ovog sistema, zato pazite na vrstu i količinu namirnica koje konzumirate.

Obogatite ishranu namirnicama koje su bogatije vlaknima 

Nedostatak vlakana može biti glavni razlog loše probave kod većine ljudi. Vlakna pomažu varenje i sprečavaju pojavu zatvora. Za zdravlje crijeva i održavanje dobre probave, potrebno je mnoštvo vlakana , pogotovo iz namirnica kao što su integralni hljeb, integralna riža , voće i povrće, grah i žitarice. Suprotno tome, neki smatraju da žitarice doprinose nadutosti i pojavi sindroma razdražljivih crijeva. To je individualno, javlja se kod osoba koje nisu tolerantne na te namirnice. Ako je to slučaj, preporučuju se vlakna iz voća i povrća umjesto proizvoda od žitarica.

Važno je da unosite dosta tečnosti u organizam, naročito vode 

Ona podstiče prolaz otpadnih materija iz hrane kroz sistem za varenje i pomaže omekšavanju stolice. Vlakna se ponašaju kao spužva jer upija vodu , i bez dovoljno tečnosti vlakna ne mogu da rade svoj posao, i najčešće dolazi do zatvora u tom slučaju. Dobar način da budete sigurni da unosite dovoljno tečnosti jeste da popijete čašu vode uz svaki obrok . Izbjegavajte kofeinske napitke jer mogu izazvati gorušicu.

Smanjite unos masnoća 

Masna hrana, kao što su grickalice, čip , hamburgeri i pržena hrana, teže se vare i mogu da izazovu bolove u stomaku i pojavu gorušice. Smanjenje unosa masne, pržene hrane smanjuje opterećenje želuca. Pokušajte da jedete više mesa i ribe, pijte obrano ili poluobrano mlijeko i izmijenite režim kuhanja. Umjesto prženja u dubokom ulje, pređite na pečenje ili roštilj, ili čak kuhanje na pari.

Smanjite unos jakih začina 

Začinjena hrana najčešće ne smeta sistemu za varenje, ali za probani sistem itekako može biti problem, a može i da izazove gorušicu. Ako vam začinjena hrana izaziva gorušicu, bol u stomaku ili dijareju, ubuduće je izbjegavajte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije