Nakon novogodišnjeg veselja: Kako licu vratiti sjaj i 'obrisati' podočnjake?

0
Radiosarajevo.ba
Nakon novogodišnjeg veselja: Kako licu vratiti sjaj i 'obrisati' podočnjake?
Foto: Pexels / Njega lica

Jača šminka, alkohol i previše hrane utječu na stanje kože, stoga je dobro promisliti o nešto kompletnijem čišćenju i njezi lica koja će koži vratiti zdravi sjaj.

Nakon lude zabave, vrijeme je za kompletnu rutinu njege, koja uključuje razne formule, od seruma i raznih tonika do posebnih formula sa sastojcima kao što je Vitamin C.

Čišćenje kože lica

Moguće da je ostalo nešto od zabave, kao što su ostaci maskare i slično - voda i pjena za čišćenje lica sve će srediti. Ako je riječ o vodootpornoj šminci, mogla bi pružati 'otpor' klasičnim čistačima, zato su tu potrebni oni na bazi ulja.

Aleksandra Prijović se usred koncerta s pozornice obratila svom suprugu: 'Vidiš li Filipe...'

Aleksandra Prijović se usred koncerta s pozornice obratila svom suprugu: 'Vidiš li Filipe...'

Oni rastapaju sve, pa i make-up koji je otporan na vodu i znoj. Tu su i razne micelarne otopine, koje super detaljno čiste na kraju, kad nam se čini da na licu nema ništa od prljavštine. One sadrže micele, male čestice koje vežu na sebe sve nečistoće, što će nam vatica odmah i pokazati. Tek kad skinemo sav make-up možemo vidjeti posljedice tulumarenja - vrijeme je da vratimo koži sjaj.

Piling na razne načine

U svijetu pilinga postoji nekoliko dobrih varijanti - biramo ga ovisno o stanju kože. AHA kiseline odlične su za dubinsko piling čišćenje, odnosno 'otkrivanje' nove kože, jer potiču obnovu.

Koji su sastojci u kozmetičkim preparatima ključni za njegu lica sklonom aknama?

Koji su sastojci u kozmetičkim preparatima ključni za njegu lica sklonom aknama?

Klasičan mehanički piling, s druge strane, sa česticama prirodnog porijekla kao što su ljuske oraha i slično, bolji je ako treba površinski piling te ga možemo češće koristiti. Masne su kože sklonije gomilanju sebuma, pa im paše piling.

Hidratacija je ključ ljepote

Svaka dobra krema ima visoki postotak sastojaka koji hidratiziraju. To znači da potiču kožu da 'zaključa' vlagu u svim slojevima kože, pa i onim dubinskim.

Alkohol isušuje kožu, stoga je hidratacija kremom neophodna, baš kao i konzumiranje više vode. Svaki tip kože koristi hidratizirajuću kremu, od osjetljive do masne. Gel kreme namijenjene su masnoj koži, dok isušenoj pašu one nešto gušće.

Maska za mekoću

Maske dolaze u raznim varijantama, popularne su u varijanti plahtica, ali i one guste, koje koža upija te ih ne skidamo. Tu su i maske koje treba odstraniti vaticom, ovisno o tome što želimo. Zahvalne su i maske za sjaj kože, sa sastojcima kao što su aloe vera, hijaluronska i Vitamin C. Nije nužno stavljati ih svaki dan, već će biti dovoljno par puta sedmično, navečer, prije spavanja ili doba dana u kojemu se više nećemo šminkati.

Ilustracija

Sredite podočnjake

Prvo, tu su hladni oblozi, a onda i kreme sa sastojcima kao što je kofein. Ova će formula ujedno raditi na sužavanju krvnih žila te će posljedično podočnjaci biti manje upadljivi.

Dobar dodatak njezi su i razni anti-age serumi s retinolom, za ujednačen ten. Retinol je namijenjen obnovi kože te ga stavljamo navečer, a ujutro je potrebno kožu zaštititi kremom s UV faktorom, ako idemo na sunce. Ovaj sastojak ujedno radi na 'brisanju' mrlja na koži te je zahvalan tokom zime.

U svakom slučaju, kozmetički rituali s ovim jednostavnim koracima pomoći će koži da se vrati u bolje, zdravije stanje, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije