Najukusniji ljetni grah: Popularna namirnica u laganoj varijanti
Grah je jedna od omiljenih namirnica na našim trpezama, a ljeti nam dolazi u laganijoj varijanti kao zasitan obrok prepun nutritijenata.
Grah je bogat proteinima, B vitaminima i mineralima, te je pogodan kao zamjena za meso u vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani.
U nastavku, donosimo vam recept koji će vas zasigurno oduševiti.
Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari
Sastojci
- 400 grama mladog graha
- jedna mrkva
- jedan luk
- sol i biber
- lovorov list
- peršun
- crvena paprika
- paradajz sos
- bijeli luk
Priprema
1. Grah prethodno namočite u vodu, najbolje preko noći ili iskuhajte desetak minuta prije.
2. U duboki lonac staviti sitno izrezani luk, mrkvu, te pržiti dok luk ne postane staklast, ali ne braon. Pri kraju prženja dodati bijeli luk da se par sekundi dinsta sa ostatkom povrća.
3. Dodajte procijeđeni grah, te dinstajte sa povrćem par minuta.
4. Dodajte litar vode, te začine.
5. Ukoliko koristite pretis lonac, dovoljno je da nakon prvog piska kuhate pola sata. Ukoliko koristite obični lonac, kuhajte oko 45 minuta do sat vremena.
Porcija je dovoljna za četiri osobe.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.