Najsočnija domaća baklava s višnjama: Brzo se pravi, ali ćete je još brže pojesti

0
Radiosarajevo.ba
Najsočnija domaća baklava s višnjama: Brzo se pravi, ali ćete je još brže pojesti
Foto: Coolinarika / Baklava s višnjama

Domaća baklava sa višnjama je harmoničan spoj tradicionalne orijentalne poslastice i osvežavajućeg voćnog ukusa koji osvaja nepca. Ova elegantna varijacija klasične baklave donosi bogatstvo orašasto-medene baze savršeno uravnotežene sa kiselkasto-slatkim višnjama.

Baklava sa višnjama je pravi užitak za sve ljubitelje poslastica, od prvog hrskavog zalogaja do sočne sredine koja ostavlja trajni utisak. Idealna je za posebne prilike, ali i za uživanje u slatkim zalogajima uz kafu.

Sastojci

Pucnjava u Hrvatskoj: Muškarac ubio jednu ženu, drugu teško ranio

Pucnjava u Hrvatskoj: Muškarac ubio jednu ženu, drugu teško ranio

  • Tanke kore 500 g
  • Višnje 500 g
  • Šećer 200 g
  • Mljeveni orasi 200 g
  • Maslac 200 g
  • Cimet 1 kašičica po želji

Za sirup:

  • Šećer 500 g
  • Voda 500 ml
  • 1 limun (sok i kora)
  • 1 vanilin šećer

Priprema

Višnje ocijedite od viška soka. U posudi pomiješajte višnje, šećer, mljevene orahe i cimet (ako koristite). Zagrijte rernu na 180°C. Pleh (dimenzija oko 30x20 cm) premažite rastopljenim maslacem. Stavite jednu koru na dno pleha i premažite je rastopljenim maslacem. Ponovite postupak sa još 4-5 kora.

Rasporedite dio fila od višanja preko kora. Prekrijte fil sa 4-5 kora, svaku premazujući maslacem. Ponovite postupak dok ne potrošite sav fil i kore, završavajući sa korama na vrhu. Premažite poslednju koru maslacem.

Oštrim nožem isijecite baklavu na dijamante ili kvadrate prije pečenja. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dok se baklava peče, pripremite sirup.

U šerpi pomiješajte šećer, vodu, sok i koru limuna, i vanilin šećer. Kuhajte sirup na srednjoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta. Ostavite sirup da se malo ohladi. Vruću baklavu prelijte mlakim sirupom ravnomjerno. Ostavite baklavu da upije sirup i potpuno se ohladi, najbolje preko noći. Baklavu sa višnjama poslužite hladnu, isječenu na komade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije