Zdravlje / Najpopularnija dijeta na svijetu: Za sedam dana i do PET kilograma manje

13. 05. 2019. u 16:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 54

Kako god je zvali bolnička dijeta, drži se sedam dana u toku kojih se navodno skida pet kilograma, a ovako bi to trebalo da izgleda.

Evo kako se priprema ova bolnička čorbica:

SASTOJCI:

2 velike glavice luka

2 paprike

2 konzerve paradajza

1 veza celera

1 glavica kupusa

3 šargarepe

1 pakovanje šampinjona

1 do 2 kocke bujona

6-8 čaša vode

Dijeta PRIPREMA:

Sve povrće isjeckajte na kockice. U velikom loncu na malo ulja propržite luk. Dodajte povrće i prekrijte vodom i kockama. Dodajte i začine po želji. Pustite da proključa, pa snizite na neku srednju temperaturu i pustite da se krčka dok sve povrće ne omekša, oko 30 do 45 minuta.

Možete dodati po ukusu i malo soli, bibera, ili nekog drugog začina, ali i povrće bez škroba, poput špinata ili boranije.

Svakog dana je treba jesti kad god ogladnite.

PRAVILA DIJETE:

Dijeta bi trebalo da traje samo sedam dana, ni slučajno više. Možete dodati neku drugu namirnicu, ali obavezno s malo kalorija, i piti isključivo vodu ili čaj bez šećera.

Prvi dan: Neograničena količina čorbe i voće, ali ne banane.

Drugi dan: Samo čorba i povrće, i to sirovo ili blago kuhano, poželjno je da bude zeleniš poput špinata ili blitve. Izbjegavajte grašak, kukuruz i grah. Ako ste previše gladni možete da pojedete i jedan pečeni krompir, ali bez ulja.

Treći dan: Čorba i voća i povrća koliko god želite. Ali, danas bez krompira i banane.

Četvrti dan: Pojedite do 3 banane u toku dana, supu, i pijte nemasno mlijeko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljenih hidrata, a mlijeko neophodnog kalcijuma. Supa je i dalje, naravno, obavezna.

Peti dan: Možete unijeti od 280 do 567 grama govedine, piletine ili ribe. Uz to možete pojesti i šest svježih paradajza. Naravno, čorba ide u neograničenim količinama kao i svakog drugog dana.

Šesti dan: Čorba, govedina i povrće. Govedinu možete zamijeniti ribom, kuhanom pa malo proprženom kao i jučer. Bez krompira.

Sedmi dan: Dozvoljeno je povrće, smeđi pirinač, voće. I naravno, čorba.

Vrlo je važno napomenuti da se ova dijeta drži samo sedam dana, nakon čega se prekida.

Ako treba da je ponovite, to možete uraditi tek za šest mjeseci. I naravno, kao i preij svake druge velike promjene u ishrani, treba se konsultovati s ljekarom pre nego što je isprobate.

NEMA KOMENTARA