Najlakši način obogaćivanja jelovnika: Tajna dobro isprženog povrća

Pečenje povrća jedan je od najlakših i najukusnijih načina da obogatite svoj jelovnik – bilo da pripremate brzinski obrok tokom sedmice ili raskošni prilog za svečanu večeru.
Dobro pečeno povrće može podići svako jelo na viši nivo, a ključ uspjeha leži u jednom jednostavnom, ali često zanemarenom savjetu: komadi povrća trebaju biti proporcialno veliki.
Prema savjetima sa stranice Simply Recipes, ravnomjerno narezani komadi omogućavaju da se povrće ispeče jednako – bez da manji komadi zagore dok veći ostanu sirovi. Idealna debljina komada je oko 1.25 cm.

Višković ponovo vrijeđa: "Kakav Schmidt i Konaković?! To su dva 'skubidubana' u BiH"
Koje povrće je najbolje za pečenje?
Odličan izbor za pečenje su korjenasto povrće poput mrkve, batata, pastrnjaka i cvekle. Također, prokulice, karfiol i brokula tokom pečenja dobijaju hrskave rubove i bogat, karameliziran okus. Paprike, luk i patlidžan dodatno unose boju i raznolikost u svaki tanjir.
Savjeti za pripremu i pečenje
Nakon što narezano povrće stavite u posudu, prelijte ga maslinovim uljem – dovoljno da ga lagano premažete. Dodajte so, biber i začine po izboru. Među najpopularnijim su ruzmarin, majčina dušica, dimljena paprika i bijeli luk u prahu.
Povrće potom rasporedite po plehu obloženom papirom za pečenje, vodeći računa da se komadi ne dodiruju – prostor između njih omogućava ravnomjerno pečenje i hrskave rubove.
Peče se na visokoj temperaturi, oko 220°C, između 20 i 40 minuta, zavisno od vrste povrća. Na pola vremena povrće je potrebno okrenuti kako bi ravnomjerno porumenilo.
Više od priloga – praktičnost i raznovrsnost
Pečeno povrće možete poslužiti uz piletinu s roštilja, odrezak ili ribu, a savršeno se uklapa i u salate, sendviče, wrapove, tjestenine, pa čak i kao dodatak pizzi.

Metode koje tjeraju štetočine od vašeg krompira: Buba zlatica će ga zaobilaziti u širokom luku
Za dodatnu praktičnost, preporučuje se peći veću količinu i čuvati ostatke u frižideru – odlična opcija za brzi obrok tokom sedmice.
Bez obzira jeste li ljubitelj jednostavnih jela ili volite kulinarske eksperimente, pečeno povrće pruža beskrajne mogućnosti i bogatstvo okusa koje će zadovoljiti svakog gurmana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.