Najjači je borac protiv prehlade, a njegov manjak vodi do upalnih bolesti, gubitka kose...

0
Radiosarajevo.ba
Najjači je borac protiv prehlade, a njegov manjak vodi do upalnih bolesti, gubitka kose...
Foto: Pexels / Žena / Ilustracija

Cink, esencijalni mineral u tragovima, prisutan je u stanicama cijelog tijela s ključnim ulogama u brojnim vitalnim funkcijama. Osim što podržava imunološku funkciju, cink igra ključnu ulogu u rastu i razvoju, održavanju zdravlja mozga, regulaciji sna, očuvanju kože i vida, proizvodnji testosterona, te kontroliranju inzulina. On se može smatrati dirigentom koji pomaže tijelu u apsorpciji drugih nutrijenata.

Nedostatak cinka može imati ozbiljne posljedice na organizam, utječući ne samo na imunološki sistem već i na opće zdravstveno stanje. Osobe koje pate od nedostatka cinka često su podložne nedostatku drugih hranjivih tvari.

Kada je riječ o imunološkom sistemu, cink je ključan u ubrzanju zacjeljivanja rana, poticanju sazrijevanja T-limfocita, i skraćivanju trajanja virusnih infekcija. Također, čini se da cink igra ulogu u kontroli imunosnog odgovora, sprječavajući prekomjernu upalu koja može izazvati štetu organizmu.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Osim utjecaja na imunološki sistem, cink je bitan nutrijent za štitnjaču, budući da je potreban za proizvodnju hormona štitnjače. Nedostatak cinka može dovesti do hipotireoze, pokazujući istraživanja objavljena u časopisu International Journal of Trichology.

Važno je napomenuti da se unos cinka treba pažljivo kontrolisati, budući da prekomjerna konzumacija može smanjiti apsorpciju bakra i željeza. Preporučene dnevne doze su oko 12 mg za žene, 15 mg za muškarce, i 10 mg za djecu.

Ova namirnica je eliksir zdravlja i trebali bi je svi imati u frižideru

Ova namirnica je eliksir zdravlja i trebali bi je svi imati u frižideru

Bogati izvori cinka uključuju kamenice, rakove, crveno meso, kao i namirnice biljnog porijekla. Nedostatak cinka može se manifestirati kroz različite simptome poput opadanja kose, poremećaja okusa i njuha, problema u rastu, sporog zacjeljivanja rana te drugih zdravstvenih tegoba.

Stoga je važno osigurati dovoljan unos cinka putem uravnotežene prehrane ili, ako je potrebno, uzimanjem dodataka prehrani. Ipak, prije nego što započnete bilo kakav režim suplementacije, preporučuje se konsultacija s doktorom, posebno ako osoba već koristi druge lijekove ili suplemente, piše portal Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije