Ova namirnica je eliksir zdravlja i trebali bi je svi imati u frižideru

0
Radiosarajevo.ba
Ova namirnica je eliksir zdravlja i trebali bi je svi imati u frižideru
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ovu super namirnicu koju nutricionisti nazivaju "bijelom kraljicom zdravlja" trebamo uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer je izuzetno korisna i zdrava.

Karfiol je bogat vitaminima, mineralima, vrijednim antioksidansima i drugim važnim fitohemikalijama.

Karfiol je povrće najsličnije brokuli i kupusu, a u europskim se kuhinjama koristi već četiri stoljeća, najprije u srednjovjekovnoj Italiji, a potom i u Francuskoj. To je pitoma sorta divljeg kupusa, a najzastupljeniji je bijeli karfiol koji se uzgaja i konzumira i kod nas.

Svečano otvoren Sarajevo Industry Fair: Specijalizovani Industrijski sajam SIF 2024

Svečano otvoren Sarajevo Industry Fair: Specijalizovani Industrijski sajam SIF 2024

Od vitamina, karfiol u većim količinama sadrži vitamin C, čak 58% preporučenog dnevnog unosa u količini od samo 100 g cvjetače, zatim vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6 i folnu kiselinu, odnosno vitamin B9, i na kraju vitamin K. Karfiol sadrži i minerale: kalij, fosfor, cink i magnezij te željezo, piše Slobodna Dalmacija.

Karfiol kao hrana i izvor zdravlja

Ovo zdravo povrće, baš kao i kupus, ima malo masnoća i ugljikohidrata, ali sadrži mnogo biljnih vlakana, vode i navedenih vitamina, što sve navodi na zaključak da je karfiol vrlo hranjivo povrće. Također sadrži mnoge fitohemikalije koje su korisne za naše zdravlje.

Karfiol je kameleon među povrćem: Donosimo vam recepte s kojim ćete ga zasigurno zavoljeti

Karfiol je kameleon među povrćem: Donosimo vam recepte s kojim ćete ga zasigurno zavoljeti

Jedan od tih spojeva je sulforafan, za koji se pokazalo da se bori protiv raka. Glukozinlati također usporavaju razvoj raka, a karfiol sadrži i karotenoide. Uopće ne čudi zašto se karfiol preporučuje za terapiju raka, ali i za prevenciju. Naime, ako ga redovno jedete, uveliko ćete smanjiti rizik od agresivnog raka prostate.

Kuhajte na pari

Kuhanjem karfiola ti se spojevi uništavaju, odnosno razgrađuju, pa se kuhanjem od 5 minuta gubi 20-30%, nakon deset minuta 40-50%, nakon 30 minuta 75%. Želite li sačuvati te fitohemikalije, preporučuje se da karfiol pripremite na drugačiji način: na pari, u mikrovalnoj ili na kineski način u woku (stir-fry).

Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije