Ova namirnica je eliksir zdravlja i trebali bi je svi imati u frižideru
![Ova namirnica je eliksir zdravlja i trebali bi je svi imati u frižideru](https://storage.radiosarajevo.ba/article/522422/871x540/povrce_ilustracija_foto_pixabay.jpg?v1700817214)
Ovu super namirnicu koju nutricionisti nazivaju "bijelom kraljicom zdravlja" trebamo uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer je izuzetno korisna i zdrava.
Karfiol je bogat vitaminima, mineralima, vrijednim antioksidansima i drugim važnim fitohemikalijama.
Karfiol je povrće najsličnije brokuli i kupusu, a u europskim se kuhinjama koristi već četiri stoljeća, najprije u srednjovjekovnoj Italiji, a potom i u Francuskoj. To je pitoma sorta divljeg kupusa, a najzastupljeniji je bijeli karfiol koji se uzgaja i konzumira i kod nas.
![Slovenac se šokirao 'logorom' u Banjoj Luci: 'Dodikovi policajci su nas tretirali kao stoku'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579083/300x185/muprs-matjaz-homar-februar2025.jpg?v1739720059)
Slovenac se šokirao 'logorom' u Banjoj Luci: 'Dodikovi policajci su nas tretirali kao stoku'
Od vitamina, karfiol u većim količinama sadrži vitamin C, čak 58% preporučenog dnevnog unosa u količini od samo 100 g cvjetače, zatim vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6 i folnu kiselinu, odnosno vitamin B9, i na kraju vitamin K. Karfiol sadrži i minerale: kalij, fosfor, cink i magnezij te željezo, piše Slobodna Dalmacija.
Karfiol kao hrana i izvor zdravlja
Ovo zdravo povrće, baš kao i kupus, ima malo masnoća i ugljikohidrata, ali sadrži mnogo biljnih vlakana, vode i navedenih vitamina, što sve navodi na zaključak da je karfiol vrlo hranjivo povrće. Također sadrži mnoge fitohemikalije koje su korisne za naše zdravlje.
![Karfiol je kameleon među povrćem: Donosimo vam recepte s kojim ćete ga zasigurno zavoljeti](https://storage.radiosarajevo.ba/article/521959/300x185/karfiol-brokula-povrce-voce-narandza-zdravlje-ishrana-novembar2023-pexels.jpeg?v1700548363)
Karfiol je kameleon među povrćem: Donosimo vam recepte s kojim ćete ga zasigurno zavoljeti
Jedan od tih spojeva je sulforafan, za koji se pokazalo da se bori protiv raka. Glukozinlati također usporavaju razvoj raka, a karfiol sadrži i karotenoide. Uopće ne čudi zašto se karfiol preporučuje za terapiju raka, ali i za prevenciju. Naime, ako ga redovno jedete, uveliko ćete smanjiti rizik od agresivnog raka prostate.
Kuhajte na pari
Kuhanjem karfiola ti se spojevi uništavaju, odnosno razgrađuju, pa se kuhanjem od 5 minuta gubi 20-30%, nakon deset minuta 40-50%, nakon 30 minuta 75%. Želite li sačuvati te fitohemikalije, preporučuje se da karfiol pripremite na drugačiji način: na pari, u mikrovalnoj ili na kineski način u woku (stir-fry).
![Ilustracija](https://storage.radiosarajevo.ba/image/309153/871x540/karfiol_povrce_pijaca_pixabay.jpg)
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.