Najčešće greške prilikom pripreme mesa: Jednu svi radimo, a ne bismo trebali

0
Radiosarajevo.ba
Najčešće greške prilikom pripreme mesa: Jednu svi radimo, a ne bismo trebali
Foto: Pexels / Meso / Ilustracija

U BiH ne može da se zamisli ručak bez mesa, a ako želite da bude hrskavo i sočno, bitan je način na koji ga pripremate.

Različite vrste mesa se spremaju na različite načine, ono što ne biste trebali nikada da zaboravite je i marinada, koja čini pola posla.

Dobro pripremljeno meso je pravi gurmanski užitak i jako je bitna priprema. Ljudi često griješe u osnovnim stvarima, kao što su stvaljanje u tavu, posipanje začina. U nastavku teksta pročitajte kako da napravite najukusnije meso.

Selektor Hrvatske: BiH je odigrala sjajnu utakmicu. Mi smo nestali u drugom poluvremenu

Selektor Hrvatske: BiH je odigrala sjajnu utakmicu. Mi smo nestali u drugom poluvremenu

Iz frižidera stavljamo direktno u tavu

Ako želite hrskavu koricu, kao i sočnu sredinu, najbolje bi bilo da meso "odmori" na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja.

Jelo koje budi uspomene: Napravite ukusnu musaku od tikvica ili patlidžana

Jelo koje budi uspomene: Napravite ukusnu musaku od tikvica ili patlidžana

Jako je važno da tava bude baš vruća, jer ako pržite ili pečete meso u nedovoljno zagrijanoj tavi dobit će neprivlačnu sivu boju.

Premalo začina

Nemojte da štedite na začinima, pogotovo kada solite. Oni daju specifičan šmek svakom jelu.

Ocjenjivanje pipkanjem

Iskusni roštilj majstori mogu dotaknuti komad mesa i po njegovoj mekoći, odnosno tvrdoći, saznati je li isto spremno za posluživanje. Ako niste vješti u tome - nabavite kuhinjski termometar.

Jedemo odmah nakon skidanja s vatre

Svaki komad mesa treba da "odmori" nakon termičke obrade otprilike dvostruko manje vremena nego što ste proveli pripremajući ga. U tom vremenu stabilizuju se sokovi u mesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije