Najbrži i najukusniji doručak: Recept za peksimete (ili uštipke)

4
Radiosarajevo.ba
Najbrži i najukusniji doručak: Recept za peksimete (ili uštipke)

Postoji li osoba koja ne voli peksimete ili uštipke?

Ovi ukusni zalogaji izvrsni su u svojoj slanoj ili slatkoj varijanti, mogu se kombinirati s kajmakom, suhim mesom, sirom ili nekim slatkim namazima.

A mogu se jesti i sami, bez ičega.

Kako se pravilno pripremaju gljive? Jedan korak obavezno treba da ispoštujete prije kuhanja

Kako se pravilno pripremaju gljive? Jedan korak obavezno treba da ispoštujete prije kuhanja

Varijanti je napretek, baš koliko i različitih definicija u čemu se sastoji razlika između uštipaka ili peksimeta. 

Ako znate odgovor, napišite ga u komentar

Recept za brze uštipke/peksimete

1/2 kg. brašna u koje umiješate 1 prašak za pecivo 
kašičica soli (ili manje ukoliko idete na slatku varijantu)
2 jajeta 
2 dl jogurta ili kiselog vrhnja
malo ulja u tijesto,
ulje za prženje

Umutiti tijesto od svih sastojaka.

Najbolje je prosijati brašno i prašak za pecivo zajedno. Kad zamutite tijesto, stavite ga par minuta u frižider - lakše ćete ga razvaljati.

Staviti malo brašna na radnu površinu, razvaljati tijesto i izrezati na pravougaonike ili rombove.  

Pržiti u dubljem vrućem ulju do zlatnožute boje.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije