Savršeno jelo vikendom: Najmekše i najukusnije kiflice sa svježim sirom
![Savršeno jelo vikendom: Najmekše i najukusnije kiflice sa svježim sirom](https://storage.radiosarajevo.ba/article/453164/871x540/kiflice.jpg?v1649453357)
Krasna ideja za jelo vikendom.
Uz jednostavne namirnice i malo angažmana, niste li još probali.
Sastojci za tijesto:
![Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579070/300x185/protesti-sarajevo-femicid-ngrsa-16feb25-11.jpg?v1739711649)
Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana
- 250 g glatkog brašna
- 3 kašikice praška za pecivo
- 125 g svježeg sira
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 bjelance
Premaz i posip:
- 1 žumance
- 1 kašika mlijeka
- malo bibera
- malo soli
- po želji sjemenke
Priprema:
Prosijano glatko brašno pomiješajte s praškom za pecivo u posudi. Dodajte bjelance, mlijeko i ulje te parcijalno pjenjačom promiješajte sastojke. Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga izrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate prema vrhu. Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera. Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji, piše Coolinarka.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene na vrhu jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.
Prijatno!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.