Najbolji način da skuhate jaje po želji
Pogrešna šerpa za kuhanje
Ne pokušavajte skuhati više jaja u maloj šerpi. Osim što se neka neće dobro skuhati, druga mogu popucati pod pritiskom.
Ne stavljajte sirova jaja u proključalu vodu
Ako mislite da ćete tako skratiti proces kuhanja, varate se. Pravilo je da jaja uvijek kuhate u vodi koja se postepeno zagrijava. Tako će temperatura podjednako rasti, jaja će se ravnomjerno skuhati i neće pući.
Svježa jaja
Tvrdo kuhana jaja mogu biti nezgodna za ljuštenje. Što su jaja starija, to će se lakše skidati ljuska s njih.
Prekuhana jaja
Ovo može svakome da se desi, ali ukoliko ne želite dobiti jaje koje izgleda nejestivo, onda ga nikako nemojte kuhati duže od 10 minuta.
Nakon kuhanja oprati jaja u hladnoj vodi
Kod jaja, ali i drugih namirnica proces kuhanja ne prestaje onog momenta kada sklonite šerpu sa šporeta. Ukoliko ne želite da prekuhate jaja, operite ih u hladnoj vodi odmah nakon kuhanja.
Ukoliko jaje kuhate šest minuta u ključaloj vodi, bit će polutvrdo kuhano. Izvadite ga iz vode i, malo zgnječivši ljusku, stavite odmah u hladnu vodu. Na taj način ćete lakše oguliti ljusku To isto možete učiniti i sa tvrdo kuhanim jajetom nakon što se osam do 8 10 minuta kuhalo u ključaloj vodi.
A znate li kako izgleda jaje nakon nekoliko minuta kuhanja? U nastavku pogledajte da li vam je dovoljno skuhano sa pet, deset ili više minuta!
Vrijedi zapamtiti:
Ukoliko jaje ostavite u ključaloj vodi četiri minute, bjelance će se jače stvrdnuti.
Ako ga kuhate pet ili šest minuta, dobit ćete polutvrdo kuhano jaje.
Ukoliko želite tvrdo kuhana jaja - ostavite ih osam do 10 minuta u ključaloj vodi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.