Na ova dva mjesta u kuhinji ne biste trebali ostavljati ulje, a većina ga baš tu drži

1
Radiosarajevo.ba
Na ova dva mjesta u kuhinji ne biste trebali ostavljati ulje, a većina ga baš tu drži
Fena / Ulje / Ilustracija

Većina nas u kuhinji ima razna ulja, od suncokretovog i maslinovog ili kokosovog do ulja avokada… Iako su izvrsni izvori zdravih masnoća i antioksidansa, način skladištenja može biti ključan za očuvanje kvalitete i nutritivnih svojstava ulja.

Zašto onda često radimo osnovne greške u njihovom skladištenju?

Mnogi od nas misle da je najbolje mjesto za skladištenje ulja u blizini pećnice i ploče za kuhanje. Međutim, ulje koje je stalno izloženo toplini može brzo izgubiti na kvalitetu. Idealna temperatura za skladištenje ulja ne smije prelaziti 20°C. Ovo je pravilo posebno važno za ulja s nižom tačkom dimljenja, poput maslinovog, piše Krstarica.

Borjana Krišto: Spremni smo i odgovoriti ćemo na svaki zadatak na europskom putu

Borjana Krišto: Spremni smo i odgovoriti ćemo na svaki zadatak na europskom putu

Hladno cijeđena ulja, popularna zbog svojih hranjivih svojstava, posebno su osjetljiva na svijetlost. Ona može pokvariti ulje, što znači gubitak okusa i hranjivih svojstava. Stoga je preporučljivo čuvati ga u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikad posjetili područja specijalizirana za proizvodnju ulja, možda ste primijetili da ih čuvaju u posebnim sanducima koji ih štite od svijetlosti.

Osim na svijetlost i toplinu, ulje je osjetljivo i na zrak. Zrak može izazvati oksidaciju, što uzrokuje brže sagorijevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt sa zrakom.

Također je dobra ideja uzeti u obzir vrstu ulja koje koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, druga, poput lanenog ulja, bolje je držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.

Pravilno skladištenje ulja za kuhanje može im produžiti rok trajanja. Osim toga, sačuvat ćete hranjive materije. Iako ih je zgodno ostaviti pored peći ili u prozirnim bocama, razmislite o dugoročnom očuvanju kvaliteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije