Muči vas želudac? Ovih deset namirnica pomoći će vam i ublažiti tegobe
Banana, riža, umak od jabuka i tost desetljećima se propisuju za želučane tegobe koje dovode do proljeva — te namirnice su blage, lako probavljive i iako vam neće pomoći da se brže riješite vašeg virusa ili bakterijske infekcije, to je način dobivanja nekih hranjivih tvari dok trčite u toalet, prema klinici Cleveland.
Ali proljev očito nije jedini simptom koji ljudi pripisuju svom želucu. "Svako koristi 'bol u želucu' kada ono što nije u redu možda uopće nije u njegovom želucu", kaže Tamara Duker Freuman, M.S., R.D., C.D.N., autorica knjige The Bloated Belly Whisperer.
Vaš želudac nalazi se u gornjem lijevom dijelu stomaka, ispod prsnog koša, kaže Freuman. No potreba za trčanjem u kupaonicu (kao i suprotno, zatvor) znači da se nešto događa u vašim crijevima, koja su niže, kaže ona.
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Nadutost može biti ili u želucu ili crijevima (ljudi kažu da su napuhnuti kada su puni plinova, na primjer), dok su žgaravica, mučnina ili podrigivanje vjerojatnije pravi trbušni problemi.
Teško je generalizirati šta biste trebali jesti — to zapravo ovisi o tome što se s vama događa. Zato je veoma korisno otkriti koju hranu možete tolerisati, a koju biste trebali izbjegavati. Naravno, ako sumnjate na uzrok vašeg želučanog problema nije prehrana, posjetite gastroenterologa kako biste došli do korijena problema. U nastavku su namirnice koje bi vam mogle pomoći kod problema s crijevima, ovisno o tome što uzrokuje vaš problem.
Ovo je spisak namirnica koje nikada ne biste trebali podgrijavati, evo zašto
Kefir: Ovaj fermentirani mliječni napitak je bogat probioticima, koji mogu pomoći u ravnoteži crijevnog mikrobioma. Također se pokazalo da podržava zdrav imunološki sistem i suzbija virusne infekcije.
Mrkva: Kuhana mrkva izvrstan je način za poboljšanje hranjivosti i okusa kada je vaš jelovnik ograničen. Kuhanje povrća poput mrkve ili špinata čini ga lakšim za probavu, a savršeno je u kajganama od jaja ili supama na bazi temeljca.
Riža: Budući da ima malo vlakana, bijela je riža lako probavljiva, a njena kvaliteta škroba može pomoći da se rijetka stolica pretvori u čvršću.
Piletina: Unošenje malo proteina je važno, čak i kada se osjećate loše, ali posegnite za stvarima poput piletine ili ribe, koje je lakše probaviti i jednostavno pripremiti u usporedbi s masnijim crvenim mesom.
Namirnice koje ne trebate držati u frižideru: Za većinu njih ne znamo da se čuvaju na ovaj način
Banane: Banane su izvrsne jer su lako probavljive i smatraju se neiritantnim za želudac i gornji dio probavnog trakta. Voće bogato vlaknima ne samo da održava sistem pravilnim i pomaže u oporavku od proljeva, već vitamin B6 također smanjuje nadutost uzrokovanu zadržavanjem tekućine, a magnezij pomaže u opuštanju mišića.
Bijeli tost: Iako se može činiti kontraintuitivnim, kada osjećate mučninu prazan želudac može izazvati još veću mučninu jer u tijelu nema ničega što bi apsorbiralo želučanu kiselinu. Stručnjaci savjetuju grickanje bijelog tosta ili slanih krekera svakih nekoliko sati budući da škrob iz ovih jednostavnih ugljikohidrata nema vlakna, proteine i masti — a sve to usporava probavu i duže ostaje u želucu.
Jaja: Jaja su lagano probavljiva i jednostavan način za vaše potrebe za proteinima, a da se ne zasitite prebrzo.
Batat: Hrana bogata kalcijem, magnezijem i kalijem također smanjuje nadutost trbuha tako što uravnotežuje natrij. Dodajte batat, avokado, naranče i špinat u svoj tanjur kako biste ublažili nadutost.
Konzumiranje ovih namirnica u pogrešno vrijeme šteti zdravlju
Đumbir: Čaj od đumbira, suplementi s đumbirom, pastile s đumbirom – neke su studije pokazale da đumbir pomaže u ublažavanju mučnine i povraćanja. Često se preporučuje za jutarnje mučnine i za mučninu izazvanu kemoterapijom. Iako je siguran za odrasle, đumbir se ne bi trebao koristiti za liječenje dječjih gastrointestinalnih bolesti.
Paradajz: Prebiotičke namirnice — namirnice, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke — mogu pomoći u "poticanju" prijateljskih crijevnih bakterija u vašem probavnom traktu. Stimulirajući tu "mikrobiotu", prebiotici jačaju crijevni imunitet i sprječavaju upale, proljev i druge gastrointestinalne probleme. Nabavite sebi paradajz, luk, šparoge i pšenicu za najbolje rezultate, piše Večernji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.