Mršavija već za pet dana: Dijeta s maslinama za top formu

Radiosarajevo.ba
Mršavija već za pet dana: Dijeta s maslinama za top formu
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Svakodnevna konzumacija maslina smanjuje mogućnost pojave povišenog holesterola, pa tako i nastanak raznih bolesti, a vrlo su dobre za probavu, pa smanjuju i rizik od gastrointestinalnih bolesti.

Ipak, po zastupljenosti vitamina u maslinama, prvo mjesto zauzima vitamin E, koji uz velike količine drugih antioksidanasa može neutralizirati štetne toksine u organizmu.

Također, omogućava brže obnavljanje stanica tijela, posebno onih koje utječu na starenje. Zato se maslinovo ulje vrlo često koristi u industriji kozmetike, posebno onoj koja je namijenjena za obnavljanje kože.

Dijeta s maslinama može imati velike blagodati za organizam, no s obzirom na to da ne sadrže dovoljno raznovrsnih hranjivih sastojaka, kod dugoročnije primjene mogu naštetiti zdravlju organizma.

Nakon njihovog provođenja, preporučuje se zdrava i ujednačena prehrana, a ne povratak starim nezdravim navikama, što može dovesti do ponovnog još većeg povećanja kilograma.

Jelovnik

Doručak i večera: Miješana salata: 40 g rukole, 40 g zelene salate, 2 velika svježa krastavca, 40 g zelenih maslina, 1 zelena paprika, 1 rajčica, indijski oraščići, bosiljak, malo aceta balsamica, maslinovo ulje, sol nije potrebna zbog maslina, ali ako ne možeš bez nje, onda stavi sasvim malo morske soli. Za ručak i večeru jedite zelene i crne masline, ali moraju biti nasjeckane. Također, ne treba zaboraviti da crne masline imaju više kalorija nego zelene, pa se zbog toga za bolji efekt dijete preporučuje konzumacija zelenih maslina.

Između obroka pij dosta negazirane vode, obične ili mineralne. Tokom cijelog dana ne smiješ konzumirati više od tri kašike maslinovog ulja. Tokom dana smiješ pojesti između 30 i 50 grama orašastih plodova – badema, oraha, lješnjaka, indijskih oraščića, a najbolji je period tokom jutra.

Ručak: Cjelovite žitarice: integralna riža, zob, ječam, heljda, hljeb od cjelovitih žitarica. Žitarice skuhaj, odnosno pripremi u obliku kaše. Riba je dopuštena kao namirnica, ali u manjim količinama (oko 150 g) spremljena na roštilju. Također su dopušteni mliječni proizvodi kao što je jogurt, kefir, mlijeko s malo masnoća, ali isto tako u ograničenim količinama. Na primjer, jedan jogurt od 200 ml ili šalica mlijeka ili isto tolika količina kefira. Ne smiju se konzumirati nikakva druga ulja osim maslinovog.

Efekt dijete

Na kraju dijete, ne samo da ćeš izgubiti na težini, nego ćeš primijetiti i da ti je koža postala elastičnija. To se događa jer masne kiseline izmasline, normaliziraju metabolizam i stimuliraju sagorijevanje masnog tkiva, ali isto tako reguliraju stvaranje lipida. Dijetu smiju provoditi zdrave osobe i osobe koje imaju problema s povećanim holesterolom. Ako imaš bilo kakvih drugih zdravstvenih problema ili nedoumica, prije provođenja ove dijete obrati se liječniku ili nutricionistu, piše portal 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije