Može izazvati nelagodu i zdravstvene probleme: Ova grupa ljudi ne bi trebala jesti paradajz čorbu
Paradajz čorba je izvor mnogih minerala i vitamina, ali nije pogodna za svakoga.
Postoje specifične grupe ljudi kojima bi konzumacija ove čorbe mogla izazvati nelagodu ili zdravstvene probleme. Evo ko bi trebalo da razmotri izbegavanje paradajz čorbe.
Osobe sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB)
Paradajz čorba može pojačati simptome GERB-a, kao što su žgaravica i nelagodnost u stomaku. Kiseline prisutne u paradajzu mogu pogoršati stanje, pa je bolje da se takvi pacijenti drže blagih, neutralnih jela.
Formirano novo Gradsko vijeće Tuzle: Izabrana nova predsjednica, poznato ko čini većinu
Ljudi sa alergijama
Neki ljudi mogu imati alergiju na paradajz ili njegove sastojke. Ako primijetite osip, svrab ili druge alergijske reakcije nakon konzumacije paradajz čorbe, najbolje je da je izbjegavate i konsultujete se sa ljekarom.
Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS)
Paradajz može biti iritant za osobe sa IBS-om. Simptomi kao što su nadutost i grčevi mogu se pogoršati konzumacijom paradajz čorbe. Umjesto toga, birajte lakše digestivne opcije, piše Naj žena.
Dijabetičari
Iako paradajz sadrži niz hranljivih materija, neki su mu dodali šećer prilikom pripreme čorbe. Dijabetičari bi trebali obratiti pažnju na sastojke i sadržaj šećera u gotovim verzijama.
Osobe sa problemima s bubrezima
Paradajz sadrži kalijum, a osobe sa problemima s bubrezima često treba da ograniče unos kalijuma. Preporučuje se da se konsultujete sa ljekarom pre nego što uključite paradajz čorbu u svoju ishranu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.