Može biti opasno: Greška koju svi prave kada otvaraju konzerviranu hranu

0
Radiosarajevo.ba
Može biti opasno: Greška koju svi prave kada otvaraju konzerviranu hranu
Foto: Pexels / Ilustracija

Konzervirana hrana se lako može dodati raznim jelima i sačiniti brzi obrok, ali je veoma važno da je pravilno održavamo i otvaramo. 

Ako ne obrišete vrh konzerve prije nego što je otvorite, griješite. Konzervirana hrana bila je na dugom putu prije nego što je stigla na police trgovina. Konzerve su prošle kroz skladišta, kamione, a možda čak i avione, kaže Christopher Mohr, skupljajući prašinu i drugi otpad. Iz tog razloga preporučuje da prije otvaranja bilo koje konzerve operete i obrišete poklopac kako biste smanjili rizik od unakrsne kontaminacije.

Jamie Mok, nacionalni glasnogovornik Akademije za prehranu i dijetetiku, slaže se i savjetuje potrošačima da uvijek operu i obrišu poklopce konzervi kako bi smanjili širenje klica i bakterija i spriječili širenje bolesti koje se prenose hranom. Ona kaže da prašina, prljavština i druge klice koje su se nakupile na poklopcu mogu dospjeti u hranu ako se prethodno ne očiste.

Rijedak prirodni fenomen nalazi se u pritokama Sane: Ovo će oduševiti mnoge u BiH

Rijedak prirodni fenomen nalazi se u pritokama Sane: Ovo će oduševiti mnoge u BiH

Iako je možda lako previdjeti ovaj korak za sigurnost hrane kada ste duboko u procesu pripreme i kuhanja obroka, to je ključan, brz korak za vašu sigurnost. Osim brisanja vrha konzerviranog proizvoda prije otvaranja, često perite ruke, radite na čistim površinama i držite sirovo meso i morske plodove odvojeno od ostale hrane. 

Mok preporučuje pridržavanje smjernica Uprave za hranu i lijekove i CDC-a, koje savjetuju potrošačima da peru posude, uključujući vrhove poklopaca konzervirane hrane, sapunom i vodom najmanje 20 sekundi.

Kako brzo i lako otvoriti konzervu bez otvarača? Pogledajte ovaj video

Kako brzo i lako otvoriti konzervu bez otvarača? Pogledajte ovaj video

Upotrijebite četku za ribanje kako biste dospjeli unutar dubokih rubova ili pukotina. Također, za to vrijeme potražite znakove kvarenja tokom pranja, kaže ona, poput ispupčenja, udubljenja ili hrđanja konzerve. Ako konzerva nema tih oznaka, dobro je isperite toplom vodom, osušite tapkanjem, otvorite i upotrijebite u svom receptu.

Čišćenje poklopca konzervirane hrane jednostavan je zadatak. Ako se brinete da ćete zaboraviti, razmislite o tome da stavite poruku na konzerve kao podsjetnik dok vam to ne pređe u naviku. Odvojite te dodatne sekunde za čišćenje poklopca konzerve kako bi hrana koju jedete bila čista i zdrava, piše Yahoo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije