Izbjegavajte ih u trgovinama: Ove tunjevine u konzervi mogu biti opasne po zdravlje
Volite li tunjevinu? U svakoj je prilici često kupujete u konzervi - uvijek je dostupna, a i praktičnija je.
Tunjevina iz konzerve nosi određene rizike, a među njima je i pitanje porijekla.
Znate li kako ćete brzo otkriti gdje je ulovljena tuna koja je završila u konzervi koju upravo držite u ruci? Samo pogledajte ambalažu, na poleđini bi ribolovno područje moralo biti označeno prema međunarodnoj klasifikaciji (FAO + odgovarajući broj).
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Primijetite li oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87, tuna je ulovljena u djelovima Tihog okeana u kojima postoji opasnost od radijacije.
Nuklearna katastrofa u Fukushimi se desila prije 12 godina, ali postoji opravdana sumnja da morski organizmi koji žive u obližnjim vodama još uvijek imaju povišen nivo radijacije.
Nemojte biti lijeni čitati deklaraciju: Jedni prodaju salatu pod meso, a odakle dolazi
Iako su gore navedene oznake najveći znak za uzbunu, još je ribolovnih područja koja su pod povećalom zbog sumnji na različite vrste onečišćenja pa se tako nepoželjnima smatraju konzerve sa sljedećim oznakama:
- FAO 21 – sjeverozapadni Atlantik
- FAO 27 – sjeveroistočni Atlantik
- FAO 27. III d = Baltičko more
- FAO 31 = Centralno-zapadni Atlantik
- FAO 34 = Centralno-istočni Atlantik
- FAO 37.1, 37.2 u 37.3 = Sredozemno more
- FAO 37.2.1 = sjeverni dio Jadranskog mora (ribolovno područje slovenskih ribara)
- FAO 37.4 = Crno more
- FAO 41 – Jugozapadni Atlantik
- FAO 51 i 57 – Indijski okean
- FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 – Tihi okean
- FAO 48, 58, 88 – Antarktik, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.