Mogli biste zažaliti zbog boje posteljine: Jedna izaziva noćne more, druga privlači stjenice

1
Radiosarajevo.ba
Mogli biste zažaliti zbog boje posteljine: Jedna izaziva noćne more, druga privlači stjenice
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Boje koje nas okružuju imaju značajan utjecaj na naše raspoloženje, stoga je važno pažljivo birati boje koje želite imati u svom domu.

Tople boje poput žute, narandžaste i crvene povezane su s osjećajem ugode do ljutnje, dok hladniji tonovi poput plave, zelene i ljubičaste nose sa sobom osjećaje tuge i smirenosti.

Iako svaka boja ima svoj specifičan utjecaj, važno je obratiti pažnju na odabir boje posteljine, jer upravo u njoj može ležati razlog zašto se ne možete dobro naspavati.

Gol za Željezničar: Plavi stigli do poravnanja u Gabeli

Gol za Željezničar: Plavi stigli do poravnanja u Gabeli

Crvena posteljina

Crvena je boja povezana s odvažnošću, energijom, strašću i zavišću. Kada se koristi u posteljini, može pobuditi različite emocije, posebno tokom spavanja. S druge strane, može izazvati osjećaje tuge i ljutnje, što može otežati uspavljivanje. Preporučljivo je izbjegavati crvenu posteljinu ako želite osjećati mir tokom spavanja.

Također, prema portalu Medical Daily, crvena posteljina može privući stjenice jer se s njom "stopi". Stoga se preporučuje odabir žute ili zelene posteljine kako biste izbjegli probleme sa stjenicama.

Ljubičasta posteljina

Ljubičasta potiče osjećaj kreativnosti i tajanstvenosti, što može biti nepoželjno ako se koristi u obliku posteljine. Povezana je s duhovnošću i introspekcijom, što može ometati san i čak dovesti do noćnih mora. Alternativa može biti pastelno ljubičasta ili boja lavande, koja umiruje emocije, piše Dom i dizajn.

Bijela posteljina

Bijela je uvijek kontroverzna boja u kućnom uređenju jer, iako je savršena kao baza, pretjerana upotreba može prostor učiniti dosadnim i sterilnim. Ne preporučuje se za posteljinu jer može utjecati na razinu melatonina, hormona koji regulira ritam spavanja. Bijela posteljina može zavarati mozak da je noću dan, što otežava zaspati ili se probuditi. Iako bijela ima pozitivne asocijacije, može izazvati i negativne osjećaje hladnoće i bezličnosti.

Crna posteljina

Crna je tajanstvena i moćna boja, ali prema značenjima boja može donijeti negativne emocije poput tuge i zastrašivanja. Crna posteljina može stvoriti atmosferu mističnosti, sofisticiranosti i odvažnosti, ali istovremeno može poremetiti ritam spavanja i izazvati negativne emocije. Umjesto na posteljini, crnu boju možete koristiti u komadu namještaja ili kao ukrasni detalj kako bi bila u pozadini.

Smeđa posteljina

Neutralni tonovi postali su popularni u svijetu minimalističkog uređenja interijera. Međutim, tamna smeđa posteljina može izazvati negativne emocije i otežati dobar san. Preporučuje se izbjegavati tamnu smeđu posteljinu, a umjesto toga koristiti nijanse smeđe koje se kombiniraju s plavim tonovima ili koristiti smeđu kao boju pozadine za namještaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije